Ορισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ τους πριν να πάνε για τρέξιμο το πρωί και δεν αναφέρουν κάποιο πρόβλημα ή ενόχληση. Άλλοι πάλι, μπορεί να διαπιστώσουν προβλήματα, όπως η ενοχλητική ναυτία, η τάση για έμετο, η διάρροια ή ακόμα και η καούρα.

Τα καλά του καφέ πριν το τρέξιμο

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ πριν από καθιερωμένο σας τρέξιμο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις. Η καφεΐνη είναι ένα προτιμώμενο ρόφημα πριν από την προπόνηση.

Στην πραγματικότητα, στα πλαίσια μελέτης έχει διαπιστωθεί ότι τρεις από τους τέσσερις αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιούν καφεΐνη για να αυξήσουν την απόδοσή τους, με τους αθλητές αντοχής να είναι πιο πιθανό να την καταναλώσουν.

Μερικοί αθλητές μπορεί να έχουν αυτό το όφελος επειδή η καφεΐνη είναι γνωστό ότι μειώνει την αίσθηση της προσπάθειας. Η καφεΐνη εμποδίζει ένα μόριο που ονομάζεται αδενοσίνη (το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης) από το να πει στον εγκέφαλό σας να επιβραδύνει την προετοιμασία του ύπνου.

Εάν δεν αισθάνεστε ότι εργάζεστε σκληρά, ενδέχεται να είστε σε θέση να διατηρήσετε την προσπάθειά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν επίσης ότι η καφεΐνη ενισχύει την ψυχική εγρήγορση, βελτιώνει τη διάθεσή σας και ενισχύει την επιθυμία σας να δουλέψετε πιο έντονα. Εάν πίνετε καφέ σε καθημερινή βάση, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι μία κούπα αρκεί για να θέσει το σώμα και το μυαλό σε κίνηση.

Μήπως δεν είναι για εσάς;

Όπως κάθε ρόφημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ενίσχυση της προπόνησής σας, έτσι και ο καφές μπορεί να έχει κάποια πιθανά μειονεκτήματα, που θα σας προειδοποιήσουν ότι μάλλον δεν τον χρειάζεστε. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αυξημένη αίσθηση ούρησης. Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διουρητικό και μπορεί να αυξήσει τόσο τη συχνότητα όσο και τον επείγοντα χαρακτήρα της ούρησης, ειδικά για εκείνους που δεν πίνουν συχνά καφεϊνούχα ροφήματα. Μετά τη συχνή χρήση, η επίδραση αυτή μειώνεται.

Γαστρεντερικά ζητήματα. Μπορεί να αντιμετωπίσετε γαστρεντερικά προβλήματα όταν πίνετε καφέ πριν τρέξετε, ειδικά εάν προσθέσετε αγελαδινό γάλα (με λακτόζη), υποκατάστατα ζάχαρης ή άλλα συστατικά που ενδέχεται να μην είναι ανεκτά.

Νευρικότητα. Άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους ή «έντονη νευρικότητα» όταν πίνουν καφέ. Και οι δύο συνθήκες θα κάνουν ένα τρέξιμο πολύ λιγότερο άνετο.