Δοκιμάστε να ανεβείτε τέσσερις ορόφους σκαλιά.. κι αν τα καταφέρετε σε λιγότερο από ένα λεπτό, τότε η καρδιά σας είναι γερή και δυνατή, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο EACVI – Best of Imaging 2020, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Οι σκάλες «μιλούν» για την υγεία της καρδιάς

«Το τεστ με τις σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την υγεία της καρδιάς σας» επισημαίνει συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ. Jesús Peteiro, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο A Coruña, στην Ισπανία. «Εάν χρειάζεστε περισσότερο από ενάμισι λεπτό, τότε θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό».

Αυτή η μελέτη διεξήχθη για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ μιας καθημερινής δραστηριότητας, όπως είναι η αναρρίχηση σκαλιών και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δοκιμές άσκησης σε ένα εργαστήριο.

«Κεντρική ιδέα πίσω από την μελέτη ήταν να βρούμε μια απλή και φθηνή μέθοδο για την αξιολόγηση της υγείας της καρδιάς» αναφέρει ο Δρ. Jesús Peteiro.

Συνήθειες για.. καλή καρδιά

Εκτός του νέου τεστ, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες, που θα ήταν καλό να υιοθετήσετε προκειμένου να την προφυλάξετε. Αυτές περιλαμβάνουν:

*Η συμβολή της βιταμίνης Κ

Παρόλο που κάθε βιταμίνη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό, η βιταμίνη Κ ίσως να έχει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, εξαιτίας της σύνδεσής της με την πολυπόθητη μακροζωία, όπως επισημαίνει πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Στα πλαίσια μετά-ανάλυσης, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ αντιμετώπιζαν 19% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Άλλη  ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία ασβεστίου και την υγεία των οστών, ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη D, προάγοντας την συνολική εικόνα της υγείας.

*Ανάσες βαθιές

Η δημοφιλία του διαλογισμού τείνει να αυξάνεται εκθετικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα οφέλη του για την υγεία.

Μάλιστα πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Veterans Affairs Research Communications διαπίστωσε τη σύνδεση ανάμεσα στον διαλογισμό και στον χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, προσθέτοντας ακόμα έναν λόγο για να τον δοκιμάσουμε.

*Διατροφικά δώρα

Η χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής, αλλά λίγα υγιή διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά και ελαφριά γαλακτοκομικά, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

*Διπλή ξεκούραση

Μην θυσιάζεται τον ύπνο σας, καθώς κατά την διάρκεια αυτών των πολύτιμων ωρών ξεκουράζεστε τόσο εσείς όσο και.. η καρδιά σας.

Οι ενήλικες με τα πιο υγιή πρότυπα ύπνου, προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους, καθώς αντιμετωπίζουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους ενήλικες με ανθυγιεινά πρότυπα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: