Η καλή στοματική υγιεινή μας χαρίζει πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελο. «Τα μη υγιή ούλα μπορεί να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας σε ολόκληρο το σώμα μέσω της στοματικής-συστημικής σύνδεσης» εξηγεί ο δρ. Sam Low, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, μια ειδικότητα της οδοντιατρικής που επικεντρώνεται στις υποστηρικτικές δομές των δοντιών, όπως τα ούλα.

Στοματική υγιεινή και φλεγμονώδεις ασθένειες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την περιοδοντίτιδα, ασθένεια των ούλων. «Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι μόνο επειδή αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια των ούλων, μπορεί να κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή» εξηγεί ο δρ. Sam Low.

«Αλλά αυτό που έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε είναι ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συμβαίνουν με την ασθένεια των ούλων είναι παράλληλες με αυτές που βλέπετε σε άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές παθήσειςδιαβήτηπαθήσεις του αναπνευστικούρευματοειδή αρθρίτιδαΑλτσχάιμερ» επσημαίνει.

«Οι λοιμώξεις χωρίς θεραπεία από ασθένειες των ούλων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη» αποκαλύπτει.

Επιπλέον, η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιδεινώσει τις πνευμονικές παθήσεις αυξάνοντας τη φλεγμονή και μεταφέροντας βακτήρια σε ήδη επιβαρυμένους πνεύμονες. «Εάν τα βακτήρια υπάρχουν στο στόμα σας και αναπνέετε αυτά τα βακτήρια 24 ώρες την ημέρα, τότε μοιραία θα φτάσουν στους πνεύμονες» εξηγεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έλεγχο και φυσικά να τον ενημερώνετε για το ιατρικό ιστορικό σας.

Επιπλέον ο δρ. Sam Low επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρείτε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και στο σπίτι. «Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε σε ένα οδοντιατρείο είναι αρκετό. Τα βακτήρια θα επανέλθουν πολύ γρήγορα γιατί το στόμα ευνοεί την ανάπτυξή τους» εξηγεί.

Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα, με ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Και μην ξεχνάτε το νήμα. Η περιοδοντίτιδα δεν αποτελεί νόσο έξω ή πάνω στα δόντια, αλλά ανάμεσά τους.

Τα συνηθισμένα λάθη στο πλύσιμο των δοντιών

Πέντε συνηθισμένα λάθη που υποβαθμίζουν τη στοματική σας υγιεινή:

Λάθος #1 – Πλένετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2′

Ο βασικός κανόνας του βουρτσίσματος είναι ότι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τον χρόνο, χρησιμοποιήστε μια κλεψύδρα ή μια έξυπνη εφαρμογή.

Λάθος #2 – Κάνετε πλύση express με το στοματικό διάλυμα

Όπως καταλαβαίνετε, η βιασύνη δεν έχει θέση στο σωστό πλύσιμο των δοντιών. Προκειμένου το στοματικό διάλυμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να το κρατάτε στο στόμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Λάθος #3 – Ξεχνάτε τη γλώσσα σας

Αν δεν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας, δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε πραγματικά δροσερή αναπνοή, καθώς τα βακτήρια που συγκεντρώνει προκαλούν κακοσμία. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμοι στο εμπόριο ειδικοί καθαριστές γλώσσας για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Λάθος #4 – Δεν κάνετε υπομονή μετά το φαγητό

Η κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. πορτοκαλιού, αναψυκτικών κ.λπ.) αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, ενώ το βούρτσισμα αμέσως μετά επιδεινώνει τη φθορά. Περιοριστείτε, λοιπόν, στο ξέπλυμα του στόματός σας με σκέτο νερό και πλύντε τα δόντια σας μετά από μισή ώρα.

Λάθος #5 – Νομίζετε ότι το οδοντικό νήμα είναι προαιρετικό

Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός θεωρείται ελλιπής, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα είτε μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα είναι απαραίτητο σε στραβά δόντια και συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα. Από την άλλη, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για δόντια με αρκετά μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ή για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: