Έντονη είναι η συζήτηση για τον τρόπο που τα εμβόλια κατά της COVID-19 επηρεάζουν την υγεία μας κι όχι αδίκως, αφού μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό αλλά και τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης. Κι ενώ η προστατευτική τους δράση είναι δεδομένη, τώρα νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventative Medicine επισημαίνει ότι η λήψη του εμβολίου μπορεί να έχει οφέλη και για την ψυχική μας υγεία.

Εμβόλια (και) κατά του πανδημικού άγχους

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη 8.090 ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη Understanding America, από συνεντεύξεις σχετικά με την ψυχική και την σωματική υγεία των συμμετεχόντων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουνίου 2021. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ένιωσαν ότι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ υπήρξε και μια γενικότερη μείωση του στρες.

Οι ενήλικες που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 αντιμετώπιζαν κατά 7% λιγότερη ψυχική δυσφορία, με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο νοσηλείας να μειώνεται στο 6,91% και εκείνο του θανάτου στο 4,68%. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα άτομα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να στενοχωρηθούν από την πανδημία σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο.

Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας διήρκεσε και μάλιστα έγινε ισχυρότερη έως και τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό των ανθρώπων, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν κλινικοί ψυχολόγοι, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολλά ψυχικά ζητήματα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα οι περιορισμοί της πανδημίας πρόσθεσαν το αίσθημα της απομόνωσης και της αποξένωσης από τα οικεία μας πρόσωπα.

«Για πολλούς ανθρώπους, το εμβόλιο αντιπροσώπευε κάποια προβλεψιμότητα, έλεγχο και ασφάλεια σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.