Μικρές, γλυκές και φορητές, οι κλημεντίνες αποτελούν ένα από τα πιο γλυκά φυσικά σνακ. Είναι τα χωρίς σπόρους μικρά, λαμπερά, πορτοκαλί εσπεριδοειδή που ξεφλουδίζονται πανεύκολα και μπορούν να τα καταφέρουν ακόμα και τα παιδιά χεράκια. Μία υπερδύναμη που πολλοί δεν γνωρίζουν; Τονώνουν και το ανοσοποιητικό μας, την φυσική άμυνα του οργανισμού.

Κλημεντίνη για ισχυρό ανοσοποιητικό

Μόνο μια μικρή κλημεντίνη έχει 36,1 χιλιοστόγραμμα, ή το 40% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Αυτή η βιταμίνη διεγείρει τα κύτταρα Β και Τ για να σχηματίσουν λεμφοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών στο σώμα. Εάν δεν προσλαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C, το σώμα σας δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

«Ενώ μπορείτε να προσλάβετε βιταμίνη C από συμπληρώματα, τα φρούτα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, έχουν πρόσθετο πλεονέκτημα σε σχέση με τα περισσότερα συμπληρώματα», λένε οι ειδικοί. Έρευνες επισημαίνουν ότι η βιταμίνη C από τα τρόφιμα φαίνεται πώς είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό, σύμφωνα με ανασκόπηση τους που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Αυτό όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορεί να οφείλεται με την ποικιλία των αντιοξειδωτικών και των φυτικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στις κλημεντίνες και σε άλλα εσπεριδοειδή. Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, αναφέρουν οι ειδικοί.

Και κατά του στρες

Επιπλέον, οι κλημεντίνες είναι ένας γρήγορος και νόστιμος τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα στρες, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε κορυφαία φόρμα. Το χρόνιο στρες μειώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων στο σώμα, θέτοντάς σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθείτε εάν εκτεθείτε σε ένα ιό ή βακτήριο.

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και βιοφλαβονοειδών στις κλημεντίνες μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χειριστεί καλύτερα το στρες επιταχύνοντας την απομάκρυνση της κορτιζόλης, μιας από τις κύριες ορμόνες του στρες, από το σώμα σας, εξηγούν οι ειδικοί.

Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε εξαιρετική κατάσταση μπορεί να είναι ο λόγος που πρέπει να τρώτε μια ή δύο κλημεντίνες κάθε μέρα, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μόνο μια μικρή κλημεντίνη έχει 1,3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος.