Ένα από τα πολλά καλά που έχει το προζύμι είναι ότι δεν χρειάζεστε πολλά για να το ετοιμάσετε αλλά ούτε πρέπει να είστε επαγγελματίας για να τα καταφέρετε. Το ψωμί με προζύμι μάλιστα, καταναλώνεται με πολλά γεύματα της Ικαρίας, μίας εκ των πέντε Μπλε Ζωνών, των περιοχών όπου οι άνθρωποι έχει παρατηρηθεί ότι ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Πώς ωφελεί την υγεία το ψωμί με προζύμι

Μερικά από τα οφέλη που έχει το ψωμί με προζύμι για την υγεία και την μακροζωία μας, περιλαμβάνουν:

#1 Ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου

Το προζύμι είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, και επομένως μια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Για την πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εκδοχή, φροντίστε να αναζητήσετε προζύμι ολικής αλέσεως, το οποίο θα έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που ενισχύουν την ενέργεια από το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι.

Αυτό που κάνει το ψωμί με προζύμι να υπερέχει είναι ότι θεωρείται τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση. Χάρη στα προβιοτικά (γνωστά και ως καλά βακτήρια του εντέρου) που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, αυτή η κατηγορία τροφίμων έχει πολλά οφέλη για την εξισορρόπηση του μικροβιώματος.

Πρώτον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το προζύμι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και τα δύο σημαντικά μέρη της υγιούς γήρανσης.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης ιδανικές για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας τη συνολική εντερική και αναπνευστική σας υγεία και ακόμη μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

#2 Χαρούμενος και ο «δεύτερος» εγκέφαλός μας

Γνωρίζαμε ήδη ότι το ψωμί μπορεί να μας ευχαριστήσει αλλά υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά δεδομένα που το υποστηρίζουν. Αυτό οφείλεται σε αυτό που είναι γνωστό ως σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει στην πραγματικότητα τον δικό του «εγκέφαλο» γνωστό ως εντερικό νευρικό σύστημα (ENS), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Integrative Medicine: A Clinician’s Journal, γνωστός και ως «δεύτερος» εγκέφαλος.

Το εντερικό νευρικό σύστημα, ανακάλυψαν οι ερευνητές, επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, μέρος του οποίου είναι και ο εγκέφαλος, επηρεάζοντας την διάθεση, την γνωστική λειτουργία αλλά και την γνωστική σας υγεία. Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου συνδέεται επιπλέον μέσω των ορμονών και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

#3 Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το προζύμι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει βασικές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά εκείνα που διατηρούν τα οστά σας δυνατά. Επειδή η διατήρηση της αντοχής των οστών είναι βασικό μέρος της μακροζωίας, η λήψη μιας ημερήσιας δόσης μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα, ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την αντοχή των οστών, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όταν καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, γίνεται ευκολότερο για το πεπτικό σας σύστημα να απορροφά σημαντικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος που είναι βασικά για τη διατήρηση υγιών οστών καθώς μεγαλώνετε.

Μελέτες έχουν προτείνει ότι η βιοδιαθεσιμότητα αυτής της απορρόφησης μετάλλων αυξήθηκε μετά την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα υπάρχοντα δεδομένα επισημαίνουν ότι το προζύμι μπορεί να ενισχύσει την διαδικασία της απορρόφησης.