Ερευνητές από το Columbia University Mailman School of Public Health εξέτασαν εάν η πρόσληψη διαιτητικών ινών συσχετίστηκε με μείωση της φλεγμονής στους ενήλικες και εάν οι φυτικές ίνες συσχετίστηκαν αντιστρόφως με καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ολική άλεση, δηλαδή οι φυτικές ίνες που προέρχονται από δημητριακά αλλά όχι εκείνες από τα φρούτα ή τα λαχανικά, συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη φλεγμονή και χαμηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» την καρδιά

Από τους 4125 ενήλικες που εγγράφηκαν στη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας από το 1989 έως το 1990, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής που χορηγήθηκε σε άτομα χωρίς επικρατούσα καρδιαγγειακή νόσο κατά την εγγραφή τους και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επισκέψεις για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου) έως τον Ιούνιο του 2015. Δείγματα αίματος αξιολογήθηκαν για δείκτες φλεγμονής.

«Η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια κοινή υπόθεση ήταν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τη φλεγμονή, οδηγώντας στη συνέχεια σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» μας εξηγούν οι ειδικοί.

«Με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, τώρα μαθαίνουμε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος διαιτητικών ινών – οι ίνες των δημητριακών – αλλά όχι οι φυτικές ίνες φρούτων ή λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερη φλεγμονή» συμπληρώνουν.