Οι αθλητές που κυνηγούν διαρκώς την τελειότητα και προσηλώνονται στα λάθη τους κινδυνεύουν να… «καούν» από burn-out, αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Essex.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 250 αθλητές, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έκριναν υπερβολικά τις επιδόσεις τους και που αντιδρούν αρνητικά ακόμη και σε μικρές αποτυχίες κινδυνεύουν από ψυχολογική δυσφορία. Ανακάλυψαν επίσης ότι η εμμονή με την τελειότητα και η υπερβολική αντίδραση την αντιληπτή αποτυχία συνδέθηκαν με την ψυχική εξουθένωση των αθλητών.

Όσα μαθαίνουμε για το burn-out μέσα από τον αθλητισμό

Αυτή η προσήλωση στην αποτυχία μπορεί να τους κάνει να δουν κάθε επίτευγμα τους ως ανεπαρκές και τους επερχόμενους διαγωνισμούς ως δυσανάλογα αγχωτικούς, δημιουργώντας μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία απόδοσης.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συναντήσει τον όρο επαγγελματική εξουθένωση, με πολλές έρευνες να επικεντρώνονται στον λόγο για τον οποίο αναπτύσσεται. Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι εάν ένα άτομο επιδιώκει την τελειότητα, είτε στη δουλειά, είτε στον αθλητισμό είτε στο σχολείο, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση.

Ωστόσο, η μελέτη μας μπόρεσε να προσδιορίσει μια πιθανή εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό στον αθλητισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η ενσυνειδητότητα και η ανάπτυξη μιας πιο θετικής και ευγενικής προς τον εαυτό νοοτροπίας πιστεύεται ότι συμβάλλει στην μείωση της τελειομανίας, αποτρέποντας δυνητικά το burn-out.

«Στην περίπτωση της έρευνάς μας, οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η επιδίωξη της τελειότητας και η σκληρή αυτοκριτική, φαίνεται πώς κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η ωφέλιμη και θετική αυτοκριτική από την άλλη είναι κάτι που θα τους επιτρέψει να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους στην απόδοση και να αγκαλιάσουν τις αποτυχίες ως ευκαιρία για να προβληματιστούν και για να βελτιωθούν» καταλήγουν οι ερευνητές.