Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος γρήγορων αλλαγών από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη γέννηση. Οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κακές διατροφικές προσλήψεις ή ελλείψεις σε βασικά μακροθρεπτικά συστατικά και μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και της νεογνικής υγείας. Αυτά είναι πράγματα τα οποία οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε, αυτό όμως που ίσως δεν ξέρουμε ή δεν δίνουμε πάντα τη σημασία που πρέπει είναι το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή και πριν από την εγκυμοσύνη προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης και η επιτυχής έκβασή της από τη στιγμή που αυτή επιτευχθεί.

Φυλλικό οξύ το απαραίτητο

Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β που υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο εκχύλισμα ζύμης και στα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια. Λειτουργεί ως συνένζυμο σε μεταφορές ενός άνθρακα κατά τη διάρκεια κύκλων μεθυλίωσης και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο για τη σύνθεση DNA και νευροδιαβιβαστών. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στον μεταβολισμό των αμινοξέων, τη σύνθεση πρωτεϊνών και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια εμβρυϊκών σταδίων της εγκυμοσύνης όπου υπάρχει ταχεία κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη ιστών.

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας και των εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients. 2019 Feb. το συμπλήρωμα με φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας γονιμοποίησης και της πρώιμης μπορεί να αποτρέψει το 40%-80% των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, όπως η σπειροειδή διήθηση. Επειδή ο νευρικός σωλήνας αναπτύσσεται κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα προστατευτικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος μειώνονται μετά την καθιέρωση της εγκυμοσύνης.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι σημαντικό στο μεσοδιάστημα της σύλληψης να έχετε επάρκεια φυλλικού οξέος.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη σύλληψη

Μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει πετυχημένη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι γυναίκες έως 35 ετών που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επί ένα εξάμηνο, προτού κάνουν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να έχουν μια πετυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση και μια εξίσου καλή εγκυμοσύνη, γεννώντας τελικά ένα υγιές μωρό, σε σχέση με όσες δεν κάνουν την ίδια διατροφή. Οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και στις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης για τις γυναίκες άνω των 35 ετών.

Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, στην ύπαρξη λιγότερων πλέον ωαρίων και σε άλλους παράγοντες που συμβαίνουν στις μεγαλύτερες γυναίκες και «σκεπάζουν» τις επιδράσεις της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Το σημαντικό μήνυμα από τη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, πρέπει να ενθαρρυνθούν να κάνουν μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης και της γέννησης ενός υγιούς μωρού. Ακόμη, προηγούμενη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα μεταξύ των ανδρών έχει δείξει ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, οι έγκυες που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, κινδυνεύουν να εμφανίσουν μειωμένους συγκεκριμένους δείκτες ενδομήτριας ανάπτυξης, όπως το μέγεθος του πλακούντα και το βάρος γέννησης του εμβρύου. Συνεπώς, όταν πρόκειται για τη σύλληψη ενός μωρού, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικά για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες.

Τι άλλο αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή και να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθώς αυτό βοηθά στο να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

Οι γυναίκες με διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που είναι είτε λιποβαρείς είτε παχύσαρκες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες όταν το βάρος τους προσεγγίσει το φυσιολογικό.

Στις παχύσαρκες γυναίκες η πιθανότητα επιτυχίας μίας θεραπείας γονιμότητας ή/και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αυξηθεί αν χάσουν βάρος.

Η πολύ υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Εάν τα καταναλώνετε, φροντίστε:
-η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά το 1 ποτό
την ημέρα.
-η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας, αύξηση των εξωμήτριων κυήσεων και των αποβολών, καθώς και με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Αποφύγετε το κάπνισμα και την έκθεσή σας στον περιβαλλοντικό καπνό (παθητικό κάπνισμα).
Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι σημαντική κατά τη χρονική περίοδο που μία γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος. Συγκεκριμένα, συνιστάται να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα χόρτα και τα όσπρια.