Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες βιταμίνες. Οι βιταμίνες αποτελούν βασικά συστατικά των τροφών και «κλειδιά» για τις περισσότερες μεταβολικές λειτουργίες στο σώμα μας. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ζωή και ακόμη και οι μικρές ελλείψεις τους είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Έτσι, οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος μαγειρέματος ή η προετοιμασία μιας σαλάτας, ενός χυμού ή ακόμα και ενός φρούτου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι πολλές από αυτές, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πολλά αντιοξειδωτικά, εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στο φως, στη θέρμανση και στον αέρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ εύκολα. Ακόμα, μπορεί λόγω της διαλυτότητάς τους στο νερό να παρασύρονται κατά το βράσιμο και να χάνονται. Για να επωφεληθούμε λοιπόν στο maximum από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να προσέχουμε ορισμένα πράγματα όταν μπαίνουμε στην κουζίνα.

7 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε για να μη χάνουν οι τροφές τις βιταμίνες τους

  1. Όταν καθαρίζουμε ένα φρούτο, το  τρώμε αμέσως
  2. Όταν στύβουμε έναν χυμό, τον πίνουμε αμέσως (ναι, οι μαμάδες μας είχαν δίκιο και σε αυτό)
  3. Προτιμάμε τα λαχανικά ωμά.
  4. Επιλέγουμε το ψήσιμο στον ατμό αντί για το βράσιμο των λαχανικών
  5. Όταν βράζουμε τα λαχανικά, δεν τα αφήνουμε να βράσουν πολλή ώρα
  6. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ νερό για το βράσιμο των λαχανικών
  7. Όταν αποθηκεύουμε τα λαχανικά (είτε εντός είτε εκτός ψυγείου), δεν τους βγάζουμε τη φλούδα και δεν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια