Ως επί το πλείστον, η εμμηνόπαυση, η φυσική μείωση των γυναικείων ορμονών συμβαίνει κατά την τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής των γυναικών. Κάθε γυναίκα που έχει βιώσει αυτήν την αλλαγή, συμφωνεί πώς οι επιδράσεις της μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα, με τα συμπτώματα να ποικίλουν.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που δεν γνωρίζατε

Η μείωση της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, δεν ελέγχουν μόνο τις ωοθήκες. «Αυτή η σύνδεση των λεγόμενων ορμονών του φύλου με όλα τα συστήματα του σώματος είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε όργανα και δομές που δεν αναγνωρίζονται ότι ρυθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες των ωοθηκών», μας εξηγούν οι ειδικοί.

Πόνος στο σαγόνι

«Όλες οι αρθρώσεις επηρεάζονται από τις ορμόνες και τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λίπανση των αρθρώσεων, την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των οστών», μας εξηγούν οι ειδικοί. «Η υγεία και η λειτουργία των συνδέσμων και των τενόντων εξαρτώνται από τα οιστρογόνα και η απώλεια οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση προκαλεί επιδείνωση όλων των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και ανάπτυξη αρθρίτιδας».

Επιπλέον, νέα επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι εάν ήδη υποφέρετε από πόνο στη γνάθο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται καθώς περνάτε στην εμμηνόπαυση.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Ένας τρόπος για να ανακουφιστείτε ή να αντισταθμίσετε αυτό το σύμπτωμα είναι να τρώτε τροφές «πλούσιες» σε πρωτεΐνες κατά την διάρκεια της ημέρας, δίνοντας έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες ως προτιμώμενη πηγή λόγω της τεράστιας σειράς απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Ξηρότητα στα μάτια

«Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη έχουν υποδοχείς στους αδένες που παράγουν δάκρυα και συστατικά δακρύων, με την εμμηνόπαυση και την γήρανση να οδηγούν σε μείωση των ποσοτήτων αυτών των ορμονών. Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε μειωμένη ποσότητα δακρύων και ως εκ τούτου οφθαλμική ξηρότητα», εξηγούν οι ειδικοί.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Ένας υγραντήρας μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, ειδικά εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός στο σπίτι σας. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά δάκρυα ή οφθαλμικές σταγόνες για έξτρα λίπανση.

Αίσθημα καρδιακών παλμών

«Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν αίσθημα παλμών», μας λένε οι ειδικοί. «Συνήθως το αίσθημα παλμών δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία, αλλά σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε μια πιο σοβαρή κατάσταση που είναι γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή». Οι καρδιακοί παλμοί εμφανίζονται λόγω της πτώσης της παραγωγής οιστρογόνων.

«Τα οιστρογόνα βοηθούν στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και χωρίς τα οιστρογόνα των ωοθηκών, το αυτόνομο νευρικό σύστημα χάνει την ισορροπία του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την υπερδιέγερση των συμπαθητικών νεύρων στην καρδιά και τους παλμούς της καρδιάς», επισημαίνουν.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσετε ολιστικές πρακτικές ευεξίας για την πρόληψη του χρόνιου στρες και του άγχους, όπως η yoga, ο διαλογισμός ή και το journaling.