Η θολή όραση που μπορεί να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ή την οδήγηση, δύσκολες, πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του καταρράκτη. Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πέρα από τον έλεγχό μας (όπως το οικογενειακό σας ιστορικό), υπάρχουν ορισμένες αλλαγές, τόσο στην διατροφή όσο και στον τρόπο ζωής, που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

4 τροφές κατά του καταρράκτη

Μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να μειώσετε φυσικά τον κίνδυνο καταρράκτη, περιλαμβάνουν:

Ακτινίδια

Η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό με σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη, υπογραμμίζοντας τον προστατευτικό ρόλο της θρεπτικής ουσίας στον φακό των ματιών.

Τα ακτινίδια έχουν περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα, πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια συμπαγής και φυσική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης. Σχεδόν το ήμισυ της πρωτεΐνης του και οι περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα του βρίσκονται στον κρόκο. Τα αυγά συνιστώνται στους περισσότερους ενήλικες ως μέρος ενός πρότυπου υγιεινής διατροφής για την καρδιά σύμφωνα με την American Heart Association.

Σε μελέτες κοόρτης, μάλιστα ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη μειώθηκε κατά 26% για την αύξηση της ζεαξανθίνης (καροτενοειδή χρωστική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των ματιών και βρίσκεται στον κρόκο) ανά 10 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Σολομός

Ο σολομός πρόκειται για μια ιδανική επιλογή επειδή επειδή είναι γεμάτος με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο και το ιώδιο. Τα λιπαρά ψάρια κρύου νερού, όπως ο σολομός είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Τα καρύδια, οι σπόροι λιναριού και οι σπόροι chia μπορούν επίσης να ενισχύσουν την πρόσληψή σας σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Κολοκύθα

Ως πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, όπως οι βιταμίνες Ε και Α, η κολοκύθα είναι μια φανταστική τροφή που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καταρράκτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνες Ε και Α συνδέονται με λιγότερα περιστατικά εμφάνισης καταρράκτη. Μόνο μία μερίδα κολοκύθας θα σας δώσει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε αι περισσότερο από το 300% για τη βιταμίνη Α .