Το τελευταίο διάστημα η εύρυθμη λειτουργία του εντέρου φαίνεται πώς είναι προτεραιότητα των περισσότερων και όχι αδίκως, αφού το έντερο συνδέεται σχεδόν με κάθε σωματική λειτουργία, από την πέψη μέχρι το ανοσοποιητικό σας, τη γνωστική λειτουργία, ακόμα και τη διάθεσή σας. Ποιος είναι λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε αρμονία στο μικροβίωμα του εντέρου σας;

Παρόλο που δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση, η εξισορρόπηση του εντέρου βασίζεται σε μερικούς βασικούς παράγοντες, όπως η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών και η διασφάλιση ότι λαμβάνετε άφθονα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά. Αν ψάχνετε για μια συνταγή που πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι μπουκίτσες με μύρτιλο και λεμόνι είναι αυτό που χρειάζεστε.

Πώς ωφελούν το έντερο

Επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το kimchi μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της υγιούς μικροβιακής ποικιλομορφίας στο έντερο, δυνητικά ακόμη καλύτερα από την κατανάλωση φυτικών ινών μόνο.

«Οι άνθρωποι που έτρωγαν τα τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση παρουσίασαν μείωση σε 19 διαφορετικές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους, ενώ όσοι είχαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δεν παρουσίασαν καθόλου αυτή την πτωτική τάση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Stanford στο τμήμα βιομηχανικής.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι νόστιμες μπουκίτσες πρωτεΐνης φτιάχνονται με ζυμωμένα βατόμουρα που μπορείτε να κάνετε εύκολα στο σπίτι, καθώς και πολλές φυτικές ίνες από τους σπόρους chia, την καρύδα και τα κάσιους. Και παρόλο που η διαδικασία ζύμωσης απαιτεί λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων, υπάρχει ελάχιστη δουλειά που πρέπει να γίνει έπειτα.

Η συνταγή για τις μπουκίτσες με μύρτιλο και λεμόνι

Συστατικά για 14 μερίδες

2 φλιτζάνια μύρτιλα
1/2 φλιτζάνι μη παστεριωμένο νερό κεφίρ ή kombucha
2 φλιτζάνια καρύδα τριμμένη
2 φλιτζάνια κάσιους ωμά
1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι καρύδας
Πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού

Ξεκινήστε μια ημέρα νωρίτερα από την μέρα που θέλετε να εκτελέσετε την συνταγή. Τοποθετήστε τα μύρτιλα σε ένα βάζο με αεροστεγές καπάκι και με το κεφίρ ή την kombucha. Συμπληρώστε με φιλτραρισμένο νερό εάν χρειάζεται, Τα μύρτιλα θα πρέπει να είναι εντελώς βυθισμένα.

Τοποθετήστε ένα βάρος ζύμωσης (αν έχετε) και στη συνέχεια αφήστε το σε ζεστό σημείο να ζυμωθεί για έξι έως 12 ώρες ή περισσότερο. Το χειμώνα, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από 24 ώρες ενώ το καλοκαίρι μπορεί μόνο έξι. Δοκιμάστε το μείγμα για να μάθετε αν είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να έχει καθόλου ή ελάχιστη γεύση.

Στραγγίστε το υγρό από τα μύρτιλα σε ένα φλιτζάνι. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε την καρύδα, τα κάσιους, τους σπόρους chia, το αλεύρι καρύδας και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. «Χτυπήστε» τα για περίπου 30 δεύτερα μέχρι να τα έχετε ψιλοκόψει όλα.

Προσθέστε τα στραγγισμένα μύρτιλα, το λιωμένο λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Φτιάξτε τα μπαλάκια από το μείγμα σας, σε μέγεθος μιας κουταλιάς του γλυκού. Είναι πιο εύκολο να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το τυλίξετε στις μπουκίτσες.