Η κατάψυξη (ή κρυοσυντήρηση) ωαρίων μπορεί να είναι μια επιλογή εάν δεν είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος τώρα, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος αργότερα.

Τα ωάρια που συλλέγονται από τις ωοθήκες σας καταψύχονται χωρίς γονιμοποίηση και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Ένα κατεψυγμένο ωάριο μπορεί να αποψυχθεί, να συνδυαστεί με σπέρμα σε ένα εργαστήριο και να εμφυτευθεί στη μήτρα σας – μια διαδικασία γνωστή ως εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα ωάρια σας για να προσπαθήσετε να συλλάβετε ένα παιδί με σπέρμα από σύντροφο ή δότη σπέρματος. Ένας δότης μπορεί να είναι γνωστός ή ανώνυμος. Το έμβρυο μπορεί επίσης να εμφυτευθεί στη μήτρα μίας άλλης γυναίκας που θα κυοφορήσει και θα γεννήσει το μωρό (παρένθετη μητέρα).

Μπορείτε να ενημερωθείτε για την τρέχουσα νομοθεσία στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πατώντας στον ακόλουθο υπερ-σύνδεσμο: http://eaiya.gov.gr/law-fek/

Πριν ξεκινήσετε

Εάν σκέφτεστε να καταψύξετε τα ωάρια σας, αναζητήστε μια κλινική γονιμότητας με εξειδίκευση στον τομέα. Οι ειδικοί είναι ευρέως γνωστοί ως αναπαραγωγικοί ενδοκρινολόγοι. Λάβετε υπόψη ότι το ποσοστό επιτυχίας μιας κλινικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία των γυναικών που θεραπεύει.

Εάν σας απασχολεί το κόστος της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ζητήστε πληροφορίες σχετικά με το κόστος αναλυτικά σε κάθε βήμα της διαδικασίας και τα ετήσια τέλη αποθήκευσης.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, πιθανότατα θα κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος, όπως:

  • Έλεγχος εφεδρείας ωοθηκών για να προσδιοριστεί η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων σας, την τρίτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν να προβλέψετε πώς θα ανταποκριθούν οι ωοθήκες σας στη φαρμακευτική αγωγή γονιμότητας.
  • Μια άλλη εξέταση αίματος και ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ληφθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας των ωοθηκών.
  • Θα υποβληθείτε σε έλεγχο για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως HIV και ηπατίτιδα Β και C.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων εγκυμονεί διάφορους κινδύνους, όπως:

  • Συνθήκες που σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας – Σπάνια, η χρήση ενέσιμων φαρμάκων γονιμότητας, όπως η συνθετική ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη ή η ωχρινοτρόπος ορμόνη για την πρόκληση ωορρηξίας, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο στις ωοθήκες σας αμέσως μετά την ωορρηξία ή την ανάκτηση ωαρίων (σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών). Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, έμετο και διάρροια. Ακόμη πιο σπάνια είναι η πιθανότητα εμφάνισης μιας πιο σοβαρής μορφής του συνδρόμου που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
  • Επιπλοκές της διαδικασίας ανάκτησης ωαρίων – Σπάνια, η χρήση βελόνας αναρρόφησης για την ανάκτηση ωαρίων προκαλεί αιμορραγία, μόλυνση ή βλάβη στο έντερο, την ουροδόχο κύστη ή ένα αιμοφόρο αγγείο.
  • Συναισθηματικοί κίνδυνοι – Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να προσφέρει ελπίδα για μια μελλοντική εγκυμοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας.

Εάν χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα σας ωάρια για να κάνετε παιδί, ο κίνδυνος αποβολής θα βασίζεται κυρίως στην ηλικία σας τη στιγμή που καταψύχονταν τα ωάρια σας. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά αποβολών, κυρίως λόγω της ύπαρξης μεγαλύτερων ωαρίων.

Οι έρευνες δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα αύξηση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών για τα μωρά που γεννιούνται ως αποτέλεσμα της κατάψυξης ωαρίων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της κατάψυξης ωαρίων.

Ποια είναι η διαδικασία

Η κατάψυξη ωαρίων έχει τρία βασικά στάδια:

Βήμα 1: Διέγερση ωοθηκών

Θα λάβετε συνθετικές ορμόνες για να διεγείρετε τις ωοθήκες σας ώστε να ωριμάσουν πολλά ωάρια μαζί – αντί για το μεμονωμένο ωάριο που συνήθως αναπτύσσεται κάθε μήνα. Τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν περιλαμβάνουν:

  • Ενέσεις για τη διέγερση των ωοθηκών
  • Φάρμακα για την πρόληψη της πρόωρης ωορρηξίας

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα κάνετε εξετάσεις αίματος για να μετρήσετε την ανταπόκρισή σας στα φάρμακα και κολπικό υπερηχογράφημα – μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του εσωτερικού των ωοθηκών σας – για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των σάκων στους οποίους ωριμάζουν τα ωάρια (ωοθυλάκια). Μετά από 10 έως 14 ημέρες περίπου μια ένεση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης ή άλλου φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει τα ωάρια να ωριμάσουν.

Βήμα 2: Συγκομιδή ωαρίων

Η συγκομιδή των ωαρίων γίνεται με καταστολή, συνήθως στο ιατρείο ή σε μια κλινική. Μια κοινή προσέγγιση είναι η διακολπική αναρρόφηση με υπερήχους, κατά την οποία ένας καθετήρας υπερήχων εισάγεται στον κόλπο σας για να αναγνωρίσει τα ωοθυλάκια. Στη συνέχεια, μια βελόνα οδηγείται μέσω του κόλπου σε ένα-ένα ωοθυλάκιο. Μια συσκευή αναρρόφησης που συνδέεται με τη βελόνα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του ωαρίου από το ωοθυλάκιο. Μπορούν να αφαιρεθούν πολλά ωάρια και οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερα ωάρια ανακτώνται – έως και 15 ανά κύκλο – τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες γέννησης.

Μετά την ανάκτηση ωαρίων, μπορεί να έχετε κράμπες. Τα αισθήματα πληρότητας ή πίεσης μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες, επειδή οι ωοθήκες σας παραμένουν διευρυμένες.

Βήμα 3: Κρυοσυντήρηση

Λίγο μετά τη συγκομιδή, τα μη γονιμοποιημένα ωάριά σας ψύχονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για να διατηρηθούν για μελλοντική χρήση. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την κατάψυξη ωαρίων ονομάζεται υαλοποίηση. Υψηλές συγκεντρώσεις ουσιών που βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού κρυστάλλων πάγου κατά τη διαδικασία κατάψυξης (κρυοπροστατευτικά) χρησιμοποιούνται με ταχεία ψύξη.

Μετά τη διαδικασία

Συνήθως, μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες μέσα σε μια εβδομάδα από την συγκομιδή των ωαρίων. Αποφύγετε το σεξ χωρίς προστασία για να αποτρέψετε μια ακούσια εγκυμοσύνη.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε:

  • Πυρετό υψηλότερος από 38,6ο C
  • Έντονο πόνο στην κοιλιά
  • Αύξηση βάρους πάνω από 900 γραμ. σε 24 ώρες
  • Βαριά κολπική αιμορραγία (αλλάζετε πάνω από δύο σερβιέτες σε μία ώρα)
  • Δυσκολία στην ούρηση

Τι συμβαίνει κατά την εμφύτευση

Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα ωάρια σας, θα αποψυχθούν και θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα σε ένα εργαστήριο. Η εμβρυομεταφορά λαμβάνει χώρα συνήθως την τρίτη ή την πέμπτη ημέρα ανάπτυξης του εμβρύου γιατί σε αυτά τα δύο στάδια η μορφολογία του εμβρύου δίνει αρκετές πληροφορίες για την ποιότητα και τη δυναμική του, διευκολύνοντας τους εμβρυολόγους να επιλέξουν τα πιο δυναμικά έμβρυα προς μεταφορά στη μήτρα σας ή στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος μετά την εμφύτευση είναι περίπου 30-60%, ανάλογα με την ηλικία σας τη στιγμή της κατάψυξης των ωαρίων. Όσο μεγαλύτερη είστε τη στιγμή της κατάψυξης των ωαρίων, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να γεννήσετε τα καταφέρετε.