Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική μπορεί να κάνει «θαύματα» για την ευημερία τόσο του σώματος όσο και της διάθεσής μας. Τώρα, ολοένα και περισσότερες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η μυϊκή ενδυνάμωση, η γυμναστική δηλαδή με βάρη ως αντίσταση μπορεί όχι μόνο να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής αλλά και την ευημερία μας για περισσότερο.

Πώς μας ωφελούν τα βάρη

Ανασκόπηση μελέτης του 2022 από Ιάπωνες ερευνητές συνέδεσε τις «δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης» με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η άσκηση με αντίσταση συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (17%), καρκίνου (12%) και διαβήτη (17%).

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η δύναμη είναι ένας εξαιρετικός προγνωστικός παράγοντας της μελλοντικής υγείας. Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση δύναμης προσφέρει παρόμοια προστασία, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτής της προπόνησης.

Έτσι, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν γίνεστε τόσο δυνατοί ή αδύνατοι όσο θα θέλατε να είστε, θα πρέπει να το συνεχίσετε  γιατί το πιθανότερο είναι ότι εξακολουθείτε να βοηθάτε σε μεγάλο βαθμό την υγεία σας, μας λένε οι ειδικοί.

Πόση ώρα πρέπει να αφιερώνουμε;

Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές είναι η διαπίστωση ότι για το μέγιστο όφελος μακροζωίας αρκούν μία ή δύο συνεδρίες άσκησης με αντίσταση την εβδομάδα, συνολικής διάρκειας 30 έως 60 λεπτών.

«Το λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο, ειδικά για κάποιον που τώρα ξεκινά να γυμνάζεται πιο εντατικά» λένε οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι μετά το πέρας των τριών μηνών, θα ήταν καλό να προπονούνται τρεις φορές την εβδομάδα για να συνεχίσουν να βλέπουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη προσθέτει ότι δεν είναι σαφές οι περισσότερες προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να επηρέαζαν αρνητικά τους αρχάριους.

Γυμναστική που μας συνοδεύει

Η αερόβια άσκηση προσφέρει επίσης πολλά από τα ίδια οφέλη, όπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Αλλά δεν χρειάζεται να επιλέξετε το ένα ή το άλλο.

Όπως έχει σημειωθεί σε άλλη πρόσφατη επιστημονική μελέτη, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε μία ξεχωριστά. Κάτι που είναι απολύτως λογικό για τους ειδικούς.