Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ενδομητρίωση, μια διαταραχή κατά την οποία ο ιστός που συνήθως σχηματίζει την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος (όπως οι ωοθήκες, το έντερο ή η ουροδόχος κύστη) και «πέφτει» οδυνηρά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, η γυμναστική μπορεί να μετατραπεί σε πρόκληση. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση χάρη στις ενδορφίνες, τις «feel-good» ορμόνες, που απελευθερώνονται μετά τις προπονήσεις μας.

Γυμναστική VS ενδομητρίωσης

Ακόμα όμως και οι ενδορφίνες δεν λειτουργούν για κάθε άτομο ή με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. «Σε μερικούς ανθρώπους, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο» προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν έχει αναπτυχθεί ουλώδης ιστός εξαιτίας της ενδομητρίωσης και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έλξη, τέντωμα ή τράβηγμα σε αυτές τις περιοχές μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο» μας εξηγούν.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί μοιράζονται τέσσερις απλές μεθόδους για να απολαμβάνετε την γυμναστική σας, συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές και ευχάριστες προπονήσεις.

Καλύτερες οι σύντομες προπονήσεις

Αντί για μια μεγάλη προπόνηση είναι καλύτερο να επιλέξετε πολλαπλές μίνι προπονήσεις, καθώς με την «ενδομητρίωση, είναι σύνηθες ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός για μεγάλο χρονικό διάστημα να προκαλεί έξαρση επώδυνων συμπτωμάτων», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η άσκηση προκαλεί στρες στο σώμα και όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση ή η διάρκεια της, τόσο περισσότερη η ένταση στους μυς ενώ ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα φλεγμονής και το επίπεδο του πόνου αυξάνονται.

Ενσωματώνοντας μικρές προπονήσεις στην εβδομάδα επωφελείστε από την τακτική σωματική δραστηριότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο αυξημένου πόνου. Πέντε λεπτά πρωινή γιόγκα, μια σύντομη βόλτα μετά το δείπνο, μισό μάθημα χορού βίντεο ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση είναι καλή και διασκεδαστική για εσάς.

Βρείτε πώς σας επηρεάζει κάθε άσκηση

Γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας, φυσικά, αλλά ορισμένοι τύποι προπονήσεων τείνουν να είναι επώδυνοι για τα περισσότερα άτομα με ενδομητρίωση. «Ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε τις προπονήσεις υψηλότερης έντασης, ιδιαίτερα αυτές που εστιάζουν στην περιοχή της κοιλιάς, την λεκάνη ή την μέση» επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το τρέξιμο, λόγω του αντίκτυπου στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς μας, και κοιλιακούς λόγω της καταπόνησης στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης» συμπληρώνουν. Άλλες ασκήσεις που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε είναι αυτές που απαιτούν μεγάλη αντοχή.

«Οποιαδήποτε άσκηση που απαιτεί αντοχή – squats, άρση βαρών – μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη λεκάνη, προκαλώντας αυξημένο πόνο στις πληγείσες περιοχές» εξηγούν. Η προπόνηση ευελιξίας και κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του Pilates, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές σε αυτήν την περίπτωση.

Ακούστε το σώμα σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας γενικά είναι να εμπιστεύεστε τις ενδείξεις του σώματός σας. «Αν ξεκινήσετε μια προπόνηση και το επίπεδο του πόνου σας αυξάνεται, απλώς σταματήστε, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό και αν ο πόνος σας επιμείνει, ολοκληρώστε την προπόνησή σας με ελαφριές διατάσεις» συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η δυσφορία μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ ο πόνος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι από το σώμα μας ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Με την ενδομητρίωση, ο πόνος που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την άσκηση θα εξαρτάται συχνά από το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σας και να θυμάστε να μην πιέζετε τον εαυτό σας εάν έχετε μια «κακή» ημέρα συμπτωμάτων ή έχετε αυξημένο πόνο με την άσκηση».

Προσοχή πριν, μετά και κατά την διάρκεια της άσκησης

Αυτά που φοράτε και πώς συμπεριφέρεστε στο σώμα σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε. «Φορέστε κολάν συμπίεσης ή σορτς, που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του πρηξίματος και της δυσφορίας», προτείνουν οι ειδικοί.

Σε τελική ανάλυση, το πόσο θα επιλέξετε να ασκηθείτε και με ποιους τρόπους εξαρτάται από εσάς και πώς αισθάνεστε. «Εάν αισθάνεστε πόνο πριν από την άσκηση, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά, μπορεί να θέλετε να αναθεωρήσετε τι κάνετε και αν βοηθάει ή επιδεινώνει το πώς αισθάνεστε» καταλήγουν.