Γνωρίζουμε το ιδιαίτερα δημοφιλές αμερικάνικο banana bread, με βασικό συστατικό την εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μπανάνα. Τώρα, η νέα εκδοχή του blueberry bread αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, όχι μόνο χάρη στην ιδιαίτερη, φωτεινή απόχρωσή του αλλά και στα πολλά οφέλη που χαρίζει το κύριο συστατικό του, το μύρτιλο. Το δοκιμάσαμε στο παρελθόν στις «φιλικές» για το έντερο μπάλες μύρτιλου λεμονιού και δεν μας απογοήτευσε ενώ το ψωμί με μύρτιλο έρχεται για να απογειώσει την γεύση.

Γιατί να δοκιμάσετε το blueberry bread

Αρχικά, υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ικανοποιητικό στο να φτιάχνετε ένα φρεσκοψημένο καρβέλι ψωμί από την αρχή. Για αυτό και πολλοί επισημαίνουν τις ωφέλιμες ιδιότητες της μαγειρικής στη ψυχολογία. Τούτου λεχθέντος, αν θεωρείται την παρασκευή ψωμιού πρόκληση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολο από ό,τι ακούγεται.

Εκτός από το πόσο εύκολο είναι να υλοποιήσετε την συγκεκριμένη συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα, έχετε κατά νου ότι τα μύρτιλα λειτουργούν και ως φυσική χρωστική τροφίμων και φέρνουν σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη στο πιάτο σας. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες συνδέονται με την μακροζωία.

Οι ανθοκυανίνες αποτελούν μια υποκατηγορία φλαβονοειδών, που είναι γνωστό ότι αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης γεμάτα με πρεβιοτικές ίνες που αποτελούν σημαντικό μέρος ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου.

Τι θα χρειαστείτε

Τα συστατικά για οκτώ μερίδες περιλαμβάνουν:

2 φλιτζάνια (300 γραμμάρια) κατεψυγμένα μύρτιλα, αποψυγμένα
3 1/2 φλιτζάνια (425 γραμμάρια) αλεύρι ψωμιού και περισσότερο για πασπάλισμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Νερό όσο χρειάζεται

Πώς θα το φτιάξετε

Ξεκινήστε ανακατεύοντας τα μύρτιλα και το νερό μέχρι να έχετε 1 1/2 φλιτζάνι υγρό μείγμα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ανακατεμένα μύρτιλα, την ζάχαρη και την μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι με ένα κουτάλι. Η ζύμη θα είναι χαλαρή και κολλώδης. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει όλη τη νύχτα, περίπου 12-13 ώρες.

Το επόμενο πρωί, ανάψτε το φούρνο σας στους 230 βαθμούς. Τοποθετήστε έναν ολλανδικό φούρνο με καπάκι στο φούρνο για να ζεσταθεί περίπου 30 λεπτά. Βάλτε την ζύμη σας σε ένα καλά αλευρωμένο κομμάτι λαδόκολλα. Η ζύμη θα είναι ακόμα κολλώδης, γι’ αυτό πασπαλίστε με αλεύρι, για να μην κολλήσει στα δάχτυλά σας.

Διπλώστε απαλά τις εξωτερικές άκρες της ζύμης στο κέντρο για να σχηματίσετε μια μπάλα. Γυρίστε το και σκεπάστε με μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να ζεσταθεί ο ολλανδικός φούρνος. Βγάλτε προσεκτικά τον ολλανδικό φούρνο. Αφαιρέστε το καπάκι και ανασηκώστε απαλά το ψωμί με το λαδόκολλα και τοποθετήστε το μέσα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για άλλα 10 λεπτά.