Τα σημάδια εξάντλησης από τη γυμναστική δεν είναι πάντα εύκολο να τα συνειδητοποιήσουμε και κυρίως δεν είναι εύκολο να τα αποδώσουμε στη γυμναστική. Κι αυτό γιατί τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια στην αρχή. Ωστόσο, εάν καταφέρουμε να «ακούσουμε» το σώμα μας εγκαίρως, οι πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση είναι σαφώς περισσότερες.

Τα σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψετε

1. Υποφέρετε από χρόνιο μυϊκό πόνο

Μια έντονη προπόνηση συνήθως σημαίνει και πόνο στους μυς. Εάν ο πόνος επιμένει, είναι ένα σημάδι ότι ασκείστε υπερβολικά. Η υπερβολή δεν προκαλεί μόνο πόνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και πρήξιμο στους μυς ή στις αρθρώσεις σας. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις σας. Εκτός από την «ανάπαυση», το μασάζ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αποκατάσταση των μυών.

2. Εχετε άγχος ή κατάθλιψη

Η γυμναστική μας χαλαρώνει. Η απελευθέρωση επίσης ενδορφινών μέσω της γυμναστικής βοηθά στην τόνωση της διάθεσής μας. Αλλά αν το παρακάνουμε, μπορεί να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

H υπερβολή σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας. Οταν το σώμα στρεσάρεται υπερεκκρίνει την ορμόνη κορτιζόνη που συνδέεται με το άγχος, η οποία δεν παράγεται μόνον όταν κάποιος πιέζεται ψυχολογικά, αλλά και όταν αθλείται υπερβολικά. Εάν αντιμετωπίζετε αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη, διακόψτε τις έντονες προπονήσεις και ζητήστε βοήθεια από έναν γιατρό.

3. Πονάει το κεφάλι σας

Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από την έντονη άσκηση. Αρχικά μπορεί να έχετε πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική. Στην πορεία ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα συμπτώματα όπως εμετός, προβλήματα στην όραση.

Εάν έχετε πονοκεφάλους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αποφύγετε επίσης την άσκηση σε ακραίες θερμοκρασίες είτε σε πολύ κρύο είτε σε πολλή ζέστη και σε μεγάλο υψόμετρο.

4. Νιώθετε κόπωση

Από όλα τα σημάδια της υπερβολικής άσκησης, αυτό είναι το πιο δύσκολο να συνδεθεί με τη γυμναστική. Η συνεχής κόπωση μπορεί να οφείλεται σε λιγοστό ή «κακό» ύπνο, ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, άγχος κ.λπ.

Οταν δεν αφήνετε το σώμα σας να ξεκουραστεί μετά από μια προπόνηση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο και εξάντληση. Οταν υποψιάζεστε ότι το σώμα σας δεν έχει την απαραίτητη δύναμη και ενέργεια μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να σταματήσετε εντελώς τη γυμναστική για λίγες μέρες αφού η ξεκούραση είναι η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση.

5. Βήχετε και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε

Μια έντονη προπόνηση είναι πιθανό να επιφέρει βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, λάβετε τις προφυλάξεις σας έτσι ώστε να μην επιδεινωθούν.

6. Επεσε το ανοσοποιητικό σας

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι αρρωσταίνετε συχνά, δείτε το σαν σημάδι που συνδέεται άμεσα με την έντονη γυμναστική. Οταν αθλείστε υπερβολικά, το σωματικό και το ψυχικό στρες αυξάνονται ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί.

7. Χάσατε τον ύπνο σας

Συνήθως, όταν αθλούμαστε, κοιμόμαστε και καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ύπνου ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να τα ξεπεράσουν. Αλλά μερικές φορές η άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορεί δηλαδή να είναι και η αιτία για τις αϋπνίες που έχετε τελευταία.

Εάν η ρουτίνα της προπόνησής σας σάς κρατά ξύπνιους τη νύχτα, δεν θα έχετε την αντοχή να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες.

Φροντίστε να επαναξιολογήσετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας και να «κάνετε ένα βήμα πίσω» εάν αυτή είναι πολύ έντονη. Επίσης φροντίστε να μη γυμνάζεστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο γιατί ο οργανισμός είναι σε υπερένταση. Πρέπει να του δώσετε χρόνο να χαλαρώσει.

8. Εκνευρίζεστε εύκολα

Εάν αρχίσετε να νιώθετε ευερέθιστοι, δοκιμάστε μια πιο ήπια μορφή γυμναστικής ή μη γυμνάζεστε τόσο τακτικά. Οταν γυμναζόμαστε πολύ, δημιουργείται ανισορροπία στις ορμόνες μας. Κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει και έναν εκνευρισμό.

9. Εχετε διαταραχές στην έμμηνο ρύση

Μια διαταραχή στην περίοδό σας μπορεί να είναι σύμπτωμα επιπλοκών που προκαλούνται από την υπερβολική άσκηση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου σας. Εάν έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε διαταραχές του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, μην το αγνοήσετε και προχωρήστε σε αλλαγές της προπονητικής σας ρουτίνας.

10. Σας κόπηκε η όρεξη

Οταν το σώμα μας «χάνει καύσιμα», λαχταράμε περισσότερες θερμίδες. Το «σύνδρομο της υπερπροπόνησης» που προκύπτει όταν ασκείστε πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη όρεξης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχετε όρεξη για φαγητό και να τρώτε υγιεινές τροφές για να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας.