Μπορεί να έχετε ακούσει ότι δεν είναι συνετό να κάνουμε γυμναστική αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, νέα επιστημονική μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα, επισημαίνοντας ότι λίγη γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετική για την υγεία σας. Σίγουρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σκληρή προπόνηση με γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κράμπες, φούσκωμα, παλινδρόμηση, νωθρότητα και γενική δυσφορία. Μια άσκηση όμως, ήπιας έντασης και για λίγα λεπτά μπορεί να σας ωφελήσει με παραπάνω από έναν τρόπους.

Δύο λεπτά είναι αρκετά

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine, πολλά είναι τα οφέλη της βάδισης μετά το φαγητό. Συγκεκριμένα, ένας σύντομος περίπατος δύο έως πέντε λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ βελτιώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχει μεγάλη σημασία ποια άσκηση θα επιλέξετε. Μπορεί να είναι μια βόλτα με ποδήλατο, μια συνεδρία άρσης ελαφρών βαρών, το κολύμπι ή ακόμα και μια ολιγόλεπτη ρουτίνα yoga με stretching ασκήσεις.

Γιατί να κάνετε γυμναστική μετά το φαγητό

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται μετά τα γεύματα. Όταν συμβεί αυτό, η ινσουλίνη απελευθερώνεται από τα κύτταρα στο πάγκρεας. Αυτό κάνει το σώμα να χρησιμοποιεί γλυκόζη από το αίμα, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, επαναφέροντάς το στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι μυϊκές συσπάσεις βοηθούν αυτή τη διαδικασία. Η γλυκόζη σας κορυφώνεται από μία έως μιάμιση ώρα μετά το γεύμα. Η ελαφριά άσκηση πριν από αυτό φαίνεται πως μπορεί να αποτρέψει αυτήν την απότομη αύξηση της γλυκόζης.

Και γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα; Καθώς όσο πιο σταθερά τα επίπεδα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ίδιο ισχύει και όταν στεκόμαστε;

Αυτή η έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων από επτά μεμονωμένες μελέτες, όπου οι συμμετέχοντες περπάτησαν στάθηκαν στην θέση τους για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε λεπτών. Το έκαναν καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας κάθε 20 λεπτά ή μισή ώρα.

Κάθε μία από τις επτά μελέτες αποκάλυψε ότι το περπάτημα σε ήπια ένταση για λίγα λεπτά μετά το φαγητό έκανε τους συμμετέχοντες να είχαν αισθητά καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενα από πιο σταδιακή πτώση, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν.

Τα άτομα που παρέμεναν όρθια χωρίς να περπατούν, παρουσίασαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι τόσο αισθητά όσο εκείνα που περπατούσαν. Το περπάτημα ενεργοποιεί τους μύες περισσότερο συγκριτικά με την ορθοστασία, επομένως είναι πολύ ωφέλιμο να «στριμώχνετε» μια βόλτα μετά τα γεύματα σας.