Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «τα λιγότερα είναι περισσότερα»; Ενώ ισχύει για ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα λιγότερα πράγματα ισούται με περισσότερο χώρο ή οι λιγότερες αχρείαστες αγορές ισούνται με περισσότερα χρήματα, όσον αφορά την μαγειρική μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα πιάτο με μόλις ένα συστατικό μπορεί όχι μόνο να έχει πλούσια γεύση αλλά να είναι γεμάτο πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα δημοφιλές βίντεο στο TikTok του σεφ Alfredo Vozmediano Romero, που έχει σχεδόν 30 εκατομμύρια προβολές, είναι πράγματι δυνατό. Στο βίντεο, ο σεφ εξηγεί ότι μόνο με το γάλα μπορείτε να δημιουργήσετε pancakes πλούσια πρωτεΐνες και ασβέστιο.

@avozmechef Crepes de solo 1 ingrediente #homemadefood #singluten #sinazucarañadido #recetasdeverano #newrecipe #videorecipe #fyp #foryou #parati #recetassanas #recetasquefuncionan #chefprivadoadomicilio ♬ Paris – Else

Πώς θα φτιάξετε τα pancakes γάλακτος

Σύμφωνα με τον σεφ, το μόνο που θα χρειαστείτε, εκτός από το γάλα, είναι το αντικολλητικό τηγάνι και λίγη υπομονή. Και όπως υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να μαγειρέψετε ένα αυγό, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το γάλα, καθώς όλα εξαρτώνται από την τεχνική.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο σεφ μαγειρεύει τα pancakes του, όπως θα κάνατε εάν φτιάχνατε μια μερίδα με κρέπες: αργά και σε χαμηλή φωτιά.

Ξεκινήστε προσθέτοντας γάλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια, ανάβουμε τη φωτιά και βράζουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να κάνει φυσαλίδες, προσέχοντας να μην καεί ή ζεματιστεί. Καθώς οι φυσαλίδες γάλακτος ανεβαίνουν και πυκνώνουν, αναζητήστε σημάδια ότι ξεκινά να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια.

Μόλις δείτε να σχηματίζεται ένα λεπτό γυαλιστερό στρώμα, μειώστε αμέσως τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, το υγρό θα αρχίσει σιγά-σιγά να εξατμίζεται, κάτι που είναι εμφανές καθώς οι φυσαλίδες μικραίνουν και το pancake γίνεται πιο επίπεδο.

Σημαντική η αντίδραση Maillard

Μετά από λίγα λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι το γάλα αρχίζει να καραμελώνει και να ροδίζει. Αυτό είναι ένα σημάδι της αντίδρασης Maillard που συμβαίνει, η χημική αλληλεπίδραση μεταξύ αμινοξέων όπως η πρωτεΐνη και τα αναγωγικά σάκχαρα, που δίνουν την θέση τους στο καστανό χρώμα και την κλασική καραμελωμένη γεύση.

Η αντίδραση Maillard είναι το πιο σημαντικό βήμα για να δώσετε πλούσια γεύση στα pancakes σας χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε κάτι άλλο, όπως ζάχαρη.

Μόλις ροδίσει και δεν υπάρχουν υγρά ή υγρά σημεία στην επιφάνεια, αφαιρέστε προσεκτικά τη τηγανίτα από το τηγάνι. Το γάλα θα είναι ελάχιστα αναγνωρίσιμο, καθώς θα έχει μεταμορφωθεί σε ένα νόστιμο pancake, χωρίς υγρά και με πλούσια γεύση καραμέλας γάλακτος.

Τα μυστικά για να βγουν τέλεια

Για να βεβαιωθείτε ότι τα pancakes θα βγουν όσο πιο νόστιμα γίνεται, ο σεφ συνιστά να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα για να δημιουργήσετε την τέλεια υφή. Επιπλέον, λέει ότι είναι σημαντικό να υπολογίσετε την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας.

Για το τηγάνι του, το οποίο έχει διάμετρο μόλις οκτώ ίντσες, χρησιμοποιεί περίπου πέντε ουγγιές (λίγο περισσότερο από μισό φλιτζάνι) γάλα για να εξασφαλίσει ότι η επιφάνεια είναι ομοιόμορφα καλυμμένη με αρκετό υγρό ώστε να εξατμιστεί ομοιόμορφα για να σχηματιστεί το λεπτό pancake.

Εκτός από την ευκολία και τα οφέλη για την υγεία που κάνουν αυτή τη συνταγή αξιόλογη, το γάλα περιέχει 276 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 24 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου και σχεδόν οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.

Για ένα pancake θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από μισό φλιτζάνι και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Προσθέστε γάλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο περίπου οκτώ ίντσες.
  2. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε το γάλα να βράσει προσέχοντας να μην καεί.
  3. Μόλις βράσει το γάλα, και αρχίσει να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να καραμελώσει ο πάτος.
  4. Μόλις δεν υπάρχουν υγρά ορατά στην επιφάνεια, αφαιρέστε προσεκτικά τη τηγανίτα από το τηγάνι και σερβίρετε.