Αναρωτιέστε πώς γίνεται να ξυπνάτε καθημερινά χωρίς ενέργεια ενώ έχετε κοιμηθεί το συνιστώμενο οκτάωρο; Λοιπόν, για να αισθάνεστε ξεκούραστοι σημασία δεν έχει μόνο πόσες ώρες κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ αλλά και τι ποιότητα ύπνου κάνατε. Εάν, για παράδειγμα, έχετε πολλές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα (ο ύπνος σας διακόπτεται), οι κύκλοι ύπνου που κάνετε διακόπτονται. Ειδικά, εάν οι διακοπές αυτές συμβαίνουν κατά την διάρκεια του σταδίου REM, γνωστή και ως βαθύς ύπνος λόγω του σε αυτή τη φάση τα κύτταρα αναγεννώνται), τότε κάνετε κακή ποιότητα ύπνου και η κούραση που νιώθετε το πρωί είναι μόνο το πρώτο σύμπτωμα μίας σειράς επιπτώσεων στην υγεία σας μακροχρόνια.

Πώς η διατροφή μπορεί να προωθήσει τον ποιοτικό ύπνο

Στο φαρμακείο της φύσης μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και η λύση στο πρόβλημά σας μπορεί να βρίσκεται μερικά μέτρα από το υπνοδωμάτιο – στην κουζίνα. Αρκεί να γνωρίζετε ποια συστατικά προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο και φυσικά σε ποιες τροφές μπορείτε να τα βρείτε.

Τα πρωτεία εδώ κατέχει το μαγνήσιο. Ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 310 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, χαρίζοντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Το μαγνήσιο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Υποστηρίζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες
  • Σηματοδοτεί ότι είναι «ώρα για ύπνο»

Το σώμα μας δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μαγνήσιο και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η πρόσληψή του μέσω της διατροφής. Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης, καθώς επίσης και οι μπανάνες, τα σύκα, τα μήλα, τα ακτινίδια και τα βερίκοκα, αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα ονειρεμένο σνακ με όλα τα καλούδια της φύσης, πριν τον ύπνο;

Η πρόταση των διατροφολόγων: Κράκερ ολικής αλέσεως με βουτυρόπαστα και topping φρούτων

Ενώ ακούγεται οξύμωρο να φάει κανείς βούτυρο τη νύχτα – ακόμη κι αν αυτό έχει φυτική βάση, το συγκεκριμένο σνακ δεν προάγει μόνο την υγεία του ύπνου αλλά έχει οφέλη και για την γενική υγεία του οργανισμού (όταν καταναλώνεται με μέτρο, φυσικά).

Εκτός από μαγνήσιο, τα αμύγδαλα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες και ψευδάργυρο – ένα άλλο μέταλλο που υποστηρίζει τον υγιή ύπνο – καθώς και μελατονίνη – γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου. Πώς λοιπόν θα φτιάξετε ένα φθινοπωρινό σνακ για πιο ξεκούραστο ύπνο;

Επαλείψτε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού χρυσαφένιο αμυγδαλοβούτερο σε ένα τραγανιστό κράκερ ολικής αλέσεως, γαρνίρετε με ζουμερές φλοίδες ακτινίδιου και μπανάνας (το καλοκαίρι μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε σύκα και βερίκοκα) και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και… καλή σας απόλαυση! Για επιπλέον γεύση και οφέλη για την υγεία σας προσθέστε μισή κουταλιά του γλυκού μέλι και πασπαλίστε με μία πρέζα γύρης μελισσών, που με περισσότερες από 200 βιολογικές ουσίες καταπολεμά το στρες, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (όπως εξάψεις και διαταραχές ύπνου) και περιορίζει τις φλεγμονές (πρησμένα πόδια), συμβάλλοντας στην νυχτερινή ξεκούραση.

Tip: Φάτε το σνακ σας μιάμιση με δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο και όχι μετά τις 10 το βράδυ.