Ακόμα και εάν λατρεύετε την πατατοσαλάτα, την γλυκοπατάτα ή και τον πουρέ τους, ίσως να έχετε δεύτερες σκέψεις για το πώς επηρεάζουν το σώμα σας αλλά και την υγεία σας. Τα νέα όμως, είναι καλά, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη οι πατάτες μπορεί να είναι πιο υγιεινές από ό,τι πιστεύαμε.

Στην μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Science, συμμετείχαν 2.523 συμμετέχοντες, με ηλικία 30 ετών και άνω.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου για να κατανοήσουν σε ποιο βαθμό η τακτική κατανάλωση πατάτας από υγιείς ενήλικες θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική τους υγεία.

Πιο υγιεινή από όσο νομίζουμε η πατάτα

Αν και αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα το 1971 από περίπου το 70% των συμμετεχόντων και συνέχισαν αυτό τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές είδαν πόσες και τι είδους πατάτες έτρωγαν οι συμμετέχοντες, όπως λευκές πατάτες και γλυκοπατάτες. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν 36% ψητές πατάτες, 28% τηγανητές, 14% πουρέ και 9% βραστές, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πρόσθετες επιλογές. Οι ερευνητές σημείωναν επίσης τα επίπεδα υγείας των συμμετεχόντων.

Στην περίπτωση των υγιών ενηλίκων, τα συνολικά ευρήματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κάθε εβδομάδα τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών λευκής πατάτας ή γλυκοπατάτας, είτε τηγανιτής είτε όχι και του αυξημένου κινδύνου προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.

Πέρα από αυτό, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τηγανητές πατάτες είχαν μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα υγείας, εάν δεν ήταν τόσο πιθανό να φάνε κόκκινο κρέας ή ήταν σωματικά δραστήριοι.

Συγκεκριμένα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια.

Αρκεί να τις ταιριάζουμε σωστά

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με κίνδυνο διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα τριγλυκερίδια, επειδή οι πατάτες είναι μια φυσική, μη επεξεργασμένη τροφή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι πατάτες πρόκειται για λαχανικό που περιέχει ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μία μέτρια πατάτα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη λειτουργία των μυών, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι με τι τις συνδυάζετε. Συμπεριλάβετε τις πατάτες σε ισορροπημένα γεύματα πιο συχνά και όχι μόνο τα γεύματα με μπριζόλα ή μπιφτέκια, λένε οι ειδικοί.

Όσο για άλλους υγιεινούς τρόπους για να απολαύσετε τις πατάτες σας, οι ερευνητές προτείνουν να τις ετοιμάζετε σε air fryer.