Οι άνθρωποι συνήθως ανήκουν σε κάποια από τις δύο κατηγορίες: Σε εκείνους που δεν πίνουν καφέ και σε αυτούς που απλώς δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητά τους χωρίς αυτόν. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, πιθανότατα να έχετε διαπιστώσει ότι ορισμένα πρωινά ο καφές δεν σας χαρίζει την ίδια «έκρηξη» ενέργειας ή ότι η καφεΐνη αργεί να δράσει. Τι μπορείτε να κάνετε για να εντείνετε την δράση της;

Πόσο χρόνο χρειάζεται η καφεΐνη για να δράσει

Πριν αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ενισχύσετε τον καφέ σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να δράσει. Γενικά γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα για να απορροφηθεί πλήρως από το σύστημά μας.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αυξάνονται σημαντικά μετά από 20 λεπτά, με έρευνες να επισημαίνουν ότι αρκούν μόλις 15 με 20 λεπτά για να επιτευχθεί η «τέλεια ισορροπία». Αυτό σημαίνει ότι περίπου τριάντα λεπτά αφού τελειώσετε το φλιτζάνι σας, τα επίπεδα καφεΐνης έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Πιο δυνατός καφές σε 4 βήματα

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την δράση του καφέ σας, περιλαμβάνουν:

1. Πιείτε καφέ με άδειο στομάχι

Εάν θέλετε να νιώσετε πιο έντονα την επίδραση του καφέ και πιο γρήγορα, δοκιμάστε να τον πιείτε με άδειο στομάχι. Αν το σώμα σας ανταποκρίνεται καλά στην καφεΐνη και θέλετε να αισθανθείτε τις επιδράσεις της πιο έντονα, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε καφέ χωρίς φαγητό.

Εάν συνήθως δεν πεινάτε όταν ξυπνάτε ή θέλετε να περιμένετε μέχρι να καθίσετε στο γραφείο σας για να φάτε πρωινό, τότε πρόκειται για ιδανική μέθοδο. Έχετε όμως, κατά νου ότι είναι συνήθως καλύτερο να αποφεύγετε να πίνετε πολλά φλιτζάνια στη σειρά πριν φάτε, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

2. Δοκιμάστε τον σκέτο

Εκτός από το να απολαμβάνετε τον καφέ σας χωρίς να τον συνδυάζετε με φαγητό, μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να τον καταναλώσετε σκέτο, δίχως πρόσθετα, όπως ζάχαρη ή γάλα. Αντί για το κλασικό cappuccino ή latte δοκιμάστε έναν σκέτο espresso ή cold brew.

Κι αν θέλετε να τον κάνετε λιγότερο πικρό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αλάτι, μιας και εμποδίζει τις πικρές γεύσεις ενώ ενισχύει τη γεύση του καφέ σας γενικά.

3. Προτιμήστε πιο δυνατά brew

Ο καφές σας μπορεί να είναι πιο δυνατός ή ήπιος, ανάλογα με το χαρμάνι που έχετε επιλέξει. Εκτός από το πιο δυνατό χαρμάνι, η επιλογή ενός πιο μεγάλου ποτηριού από το συνηθισμένο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης και έτσι την αυξημένη δράση της.

4. Πιείτε καφέ πριν το power nap

Εάν πιείτε καφέ πριν να κάνετε ένα power nap, να κοιμηθείτε δηλαδή για περίπου 15 με 20 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσετε περισσότερη ενέργεια και εγρήγορση όταν ξυπνήσετε από ό,τι αν το κάνετε αφού ξυπνήσετε.

Αν και μπορεί να μην μπορείτε να εφαρμόζετε αυτό το hack καθημερινά, μπορείτε να το έχετε κατά νου για τις πιο δύσκολες μέρες.