Γνωρίζατε ότι η ενδυνάμωση με βάρη είναι κυριολεκτικά καλή και για την καρδιά, εκτός από την διάθεσή σας; Επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο British Journal of Sports Medicine, επισημαίνει ότι ο συνδυασμός άρσης βαρών και αερόβιας άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας έως και 41%. Αρκεί να σηκώνετε βάρη για λιγότερο από 60 λεπτά κάθε εβδομάδα για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40% και ο κίνδυνος καρδιακού κατά 70%.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για την ενδυνάμωση με βάρη

Η άρση βαρών παρέχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία σας. Όχι μόνο σας βοηθά να «χτίσετε» ή να βελτιώσετε την σωματική σας διάπλαση αλλά συμβάλει και στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας όπως και της δύναμης. Αυτή η μορφή σωματικής δραστηριότητας θα δώσει επίσης ένα ισχυρό boost στον μεταβολισμό σας, κάτι που είναι επωφελές για την απώλεια βάρους.

Χτίζει επίσης την οστική πυκνότητα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή της οστεοπόρωσης καθώς μεγαλώνετε. Είτε είστε αρχάριος είτε fitness «freak», ορισμένα πράγματα που μπορεί να έχετε ακούσει για την γυμναστική με βάρη, μπορεί να μην είναι και τόσο αληθή.

#1 Κάθε επανάληψη μετράει

Αντίθετα, όλες οι επαναλήψεις δεν είναι ίδιες και δεν μας χαρίζουν απαραιτήτως τα επιθυμητά οφέλη. Για κάθε άσκηση που κάνετε και σε κάθε επανάληψη στόχος σας είναι να κινήστε σε όλο το εύρος κίνησης για τα μέγιστα μυϊκά αποτελέσματα.

Οι μισές επαναλήψεις ή οι κακές επαναλήψεις με κακή τεχνική όχι μόνο δεν σας ωφελούν αλλά πολύ περισσότερο αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

#2 Θα «φουσκώσετε»

Οι περισσότερες γυναίκες δεν δοκιμάζουν την γυμναστική με βάρη, καθώς φοβούνται ότι θα «φουσκώσουν» σε ένα βράδυ. Αυτό ωστόσο, δεν ισχύει μιας και η αύξηση της μυϊκής μάζας, ειδικά σε τέτοιο επίπεδο, χρειάζεται αρκετή υπομονή και συνέπεια.

Εάν ο στόχος σας είναι να χτίσετε άπαχους μυς και δύναμη θα χρειαστείτε δουλειά και αφοσίωση. Αλλά δεν θα συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνια για να συμβεί.

#3 Πρέπει να σηκώνετε βάρη καθημερινά για να δείτε αποτελέσματα

Εκτός από τις προπονήσεις σας, είναι σημαντικό να έχετε και μέρες ξεκούρασης, γνωστές και ως rest days, για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα στον καθρέφτη και τα ρούχα σας. Εξάλλου, η ανάκαμψη και η ξεκούραση είναι ένα κρίσιμο μέρος της συνολικής διαδικασίας και της επιτυχίας σας.

Η σωστή αποκατάσταση μέσω ύπνου, ενυδάτωσης και επαρκούς ποσότητας θερμίδων μακροθρεπτικών συστατικών είναι τα απαραίτητα βήματα για την οικοδόμηση των μυών που καταστρέφετε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.