Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην είναι τόσο ακίνδυνη όσο νομίζετε. Ενώ το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως την κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ για τις γυναίκες και τα πέντε ή περισσότερα για τους άνδρες, το 25% των ανθρώπων που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες πίνουν τουλάχιστον οκτώ ποτά σε μία μόνο έξοδο. Επιπλέον, το 25% των ανθρώπων πίνουν υπερβολικά μία φορά την εβδομάδα, αν όχι περισσότερο. Είτε τείνετε να πίνετε πολύ είτε λίγο λιγότερο, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πάνω από 50% ο κίνδυνος εγκεφαλικού από το αλκοόλ

Στη μελέτη INTERSTROKE, με συνεπικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Galway που δημοσιεύτηκε στο Neurology, συμμετείχαν 25.848 συμμετέχοντες από 27 χώρες, διαφορετικών εθνοτήτων. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη σημείωσαν ότι το 25% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ, το 16,7% ήταν πρώην πότες και το 58,3% δεν είχε πιει ποτέ αλκοόλ.

Όταν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των συμμετεχόντων συγκρίθηκαν με περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικού και είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο για ένα συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού, που είναι γνωστό ως ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έπιναν υψηλή ποσότητα αλκοόλ -14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες- αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 57%.

Ταυτόχρονα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με 29% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, 39% υψηλότερο κίνδυνο για όλα τα εγκεφαλικά και 76% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Κρασί VS μπύρας

Εξετάζοντας διάφορα είδη αλκοόλ, οι ερευνητές αποκάλυψαν νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση της μπύρας έναντι του κρασιού.

«Η κατανάλωση μπύρας συνδέθηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλικού, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο (73%) για την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Η κατανάλωση κρασιού δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς δεν υπήρξε αύξηση ή μείωση» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η βαριά χρήση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και αλλαγές συνολικά στη δομή του εγκεφάλου», προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να «κόψει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό».