Είναι Δευτέρα (πολύ) νωρίς το πρωί, το φως έξω είναι ελάχιστο και απλά δεν είστε έτοιμοι να ξεκινήσει η νέα εβδομάδα. Αφού περάσατε το Σαββατοκύριακο στην θαλπωρή του σπιτιού (ή πιο συγκεκριμένα του καναπέ σας), το να ξυπνήσετε νωρίς με καθαρό μυαλό και γεμάτοι ενέργεια, φαντάζει πρακτικά… αδύνατο. Ειδικά αυτά τα πρωινά, ο καφές είναι η μόνη ελπίδα για να προετοιμαστούμε για την γρήγορη και έντονη καθημερινότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί αλλάζουν τα πλάνα μας, επισημαίνοντας ότι ο καφές δεν πρέπει να είναι το πρώτο ρόφημα της ημέρας.

Σύμφωνα με τον ειδικό στον ύπνο αλλά και κλινικό ψυχολόγο, δρ Michael Breus, στο κομοδίνο δίπλα σας θα πρέπει να βρίσκεται ένα ποτήρι νερό για να το πιείτε, μόλις ξυπνήσετε.

Γιατί χρειαζόμαστε νερό μόλις ξυπνήσουμε;

Κι ενώ το νερό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, το χρειαζόμαστε κυρίως, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, ο ύπνος από μόνος του αποτελεί ένα «συμβάν που μας αφυδατώνει». Έτσι, όταν ξυπνάμε, το νερό είναι το αναζωογονητικό στοιχείο που χρειαζόμαστε περισσότερο.

«Χάνουμε σχεδόν ένα λίτρο νερό κάθε βράδυ, επομένως ξυπνάμε αφυδατωμένοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Michael Breus. «Η καφεΐνη από την άλλη είναι διουρητική, αυξάνοντας τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα» γεγονός που μπορεί να εντείνει την αφυδάτωση.

Επιπλέον, ο καφές τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της κοριτζόλης, η οποία μεν μας βοηθά να ξυπνήσουμε και να μπούμε γρήγορα σε μια κατάσταση εγρήγορσης αλλά μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα του στρες, προκαλώντας ένα γενικευμένο αίσθημα άγχους.

Η λεγόμενη ορμόνη του στρες —η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά στη ρύθμιση της ενέργειας— παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά γενικά είναι σε υψηλά επίπεδα το πρωί και σε χαμηλά το βράδυ.

Εάν το πρώτο πράγμα που καταναλώνετε το πρωί είναι καφεΐνη, όταν η κορτιζόλη βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, τότε μπορεί να διαταράξετε τον κύκλο παραγωγής της ορμόνης. Αυτό μπορεί να σας κάνει να παράγετε κορτιζόλη σε στιγμές που κανονικά θα πέφτει (όπως τη νύχτα), προκαλώντας προβλήματα ύπνου.

Αλλάζουμε σειρά

Κι ενώ τα παραπάνω ισχύουν, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τον πρωινό σας καφέ. Αντίθετα, η σειρά είναι που έχει περισσότερη σημασία. Ο Δρ Breus συνιστά να πίνετε περίπου ένα με δύο ποτήρια νερό σε θερμοκρασία δωματίου, πριν πιείτε οποιοδήποτε άλλο υγρό.

Στην συνέχεια, μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας καφέ. Στην περίπτωση που είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος ή άλλα προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος, αξίζει να δοκιμάσετε να καταναλώσετε πρώτα ένα πρωινό με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (όπως γιαούρτι, αμύγδαλα, σπανάκι, λάχανο ή σπόρους chia), οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση τόσο της οξύτητας του καφέ όσο και του οξέος του στομάχου σας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: