Για τους περισσότερους η αναπνοή είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που ενίοτε καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος. Το άσθμα περιορίζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων και μπορεί να τους περιορίσει σε τέτοιο βαθμό που καθιστά την αναπνοή δύσκολη. Τώρα, νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν επίμονο άσθμα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης πλάκας στις καρωτιδικές αρτηρίες.

Η ασθματική φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το άσθμα είναι μια αναπνευστική πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών ενός ατόμου, συχνά λόγω αλλεργικών αντιδράσεων. Η χρόνια φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας γνωστή ως αθηροσκλήρωση και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ρήξης πλακών, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η ασθματική φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες, επομένως για τα άτομα με επίμονο άσθμα, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο είναι βέλτιστης σημασίας» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Matthew C. Tattersall, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Για αυτήν την ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας για 5.029 ενήλικες, μέσης ηλικίας 61 ετών, που είχαν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και για τους οποίους υπήρχαν δεδομένα υπερήχων καρωτίδας. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: άτομα που αντιμετώπιζαν επίμονο άσθμα, διαλείπον άσθμα και άτομα χωρίς άσθμα. Η υποομάδα με το επίμονο άσθμα, που ορίστηκε με βάση την χρήση καθημερινών φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος, αποτελούνταν από 109 συμμετέχοντες.

Η υποομάδα με διαλείπον άσθμα, που ορίστηκε με βάση το ιστορικό άσθματος και χωρίς την καθημερινή χρήση φαρμάκων, αποτελούνταν από 388 συμμετέχοντες και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν είχαν άσθμα.

Τι δείχνει η έρευνα

Η καρωτιδική πλάκα ήταν παρούσα στο 67% των συμμετεχόντων με επίμονο άσθμα και στο 49,5% των ατόμων με διαλείπον άσθμα. Η καρωτιδική πλάκα ήταν παρούσα στο 50,5% των συμμετεχόντων χωρίς άσθμα.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το βάρος, άλλες καταστάσεις υγείας, τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το κάπνισμα, οι συμμετέχοντες με επίμονο άσθμα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πλάκα στις καρωτιδικές αρτηρίες συγκριτικά με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν άσθμα.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα από τα ευρήματά μας είναι ότι πιο σημαντικές μορφές άσθματος συνδέονται με περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιαγγειακά συμβάντα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Η αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω προσαρμογών στο τρόπο ζωής και της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ένα ισχυρό προληπτικό εργαλείο για ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές άσθματος».