Το χιόνι πρόκειται για ένα ξεχωριστό στοιχείο του χειμώνα, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Τώρα, νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι το να περνάτε χρόνο σε χιονισμένο περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δάση, και τα «μπλε περιβάλλοντα», όπως το να βρίσκεστε στην ακτή ή κοντά σε ένα ποτάμι, μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος.

Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, ανακάλυψε ότι οι λευκοί χώροι, σε αυτήν την περίπτωση ένα χιονισμένο δάσος, μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πώς το χιόνι ενισχύει την εκτίμηση για το σώμα

Με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, το Κατοβίτσε της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα και συμμετείχαν γυναίκες, μέσης ηλικίας 24 ετών.

Κατά την μελέτη διαπιστώθηκε ότι το να περάσετε ένα μικρό χρονικό διάστημα στη φύση – σε αυτή την περίπτωση περίπου 40 λεπτά – οδηγεί σε περισσότερη εκτίμηση για το σώμα. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο χαρακτηριστικό της αυτοσυμπόνιας εμφάνισαν και μεγαλύτερη βελτίωση στην εκτίμηση του σώματος.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Kamila Czepczor-Bernat, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, δήλωσε: «Υπάρχει πλέον ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η έκθεση στη φύση, το να ζούμε κοντά, να συχνάζουμε ή να ασχολούμαστε με το περιβάλλον, σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας.

«Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στην επίδραση του μπλε και πράσινου φυσικού περιβάλλοντος στα αποτελέσματα για την εκτίμηση του σώματος, η δική μας είναι η πρώτη που δείχνει τη θετική επίδραση στην εκτίμηση του σώματος από το να περνάμε χρόνο σε χιονισμένα περιβάλλοντα» συμπληρώνει η ίδια.

Η ανώτερη συγγραφέας Viren Swami, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU), δήλωσε: «Τα φυσικά περιβάλλοντα βοηθούν στον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με την εμφάνιση και απομακρύνουν την προσοχή από την αισθητική άποψη του σώματος, εστιάζοντας στην εκτίμηση για την λειτουργικότητά του».

«Η θετική εικόνα για το σώμα δεν αποτελεί το μοναδικό όφελος από τα χιονισμένα περιβάλλοντα. Μας χαρίζουν και άλλα ευεργετικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πιο θετικής ψυχολογικής ευημερίας» καταλήγει η ίδια.