Η yoga είναι μια αρχαία ινδική και πρωτίστως πνευματική πρακτική που επικεντρώνεται στη στάση του σώματος, στην αναπνοή και στο διαλογισμό με απώτερο σκοπό την ενίσχυση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής ευεξίας.

Το pilates είναι μια πολύ νεότερη προπονητική μέθοδος που εστιάζει κυρίως στη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα μέσω ασκήσεων που ενισχύουν την ομοιόμορφη ανάπτυξη των μυών.

Αν και θεωρούνται δύο εντελώς διαφορετικές συμπληρωματικές προπονήσεις χαμηλής έντασης, τα οφέλη σε μυαλό και σώμα είναι πολλαπλά και εξίσου σπουδαία.

Τα οφέλη της Yoga

Η yoga αφορά, μεταξύ άλλων, την επίγνωση του σώματος, τη δύναμη, την ισορροπία, την ευελιξία. Σύμφωνα με έρευνες, η yoga ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη, την αρθρίτιδα και εξασκεί τη διαφραγματική αναπνοή, μειώνοντας ή σταθεροποιώντας κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, βοηθά σημαντικά στην κατάθλιψη και στη μείωση του άγχους ενώ προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και δυνητικά μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Η τακτική προπόνηση yoga οδηγεί σε μια βαθιά ένωση νου, σώματος και πνεύματος συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας εσωτερικής επίγνωσης, σύμφωνα με μελέτη του Harvard Health.

Τα οφέλη του Pilates

Οι κινήσεις στις ασκήσεις pilates βοηθούν στην ισορροπία και την ενδυνάμωση του σώματος και βελτιώνουν την ευλυγισία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος τραυματισμών και κακές συνήθειες, όπως λάθος στάση σώματος, «εξαλείφονται».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μυϊκή αντοχή αυξάνεται σημαντικά ενώ παράλληλα η τυχόν ένταση που υπάρχει σε μυαλό ή και σώμα, καταπραΰνεται. Η ισορροπία, η ανεβασμένη διάθεση, το αίσθημα χαλάρωσης και η ενσυνειδητότητα είναι λίγα μόνο από εκείνα που το pilates μπορεί να σας «χαρίσει». Στα «συν» προσθέστε την ανακούφιση από τυχόν πόνους στη μέση και πιο άμεση απώλεια βάρους.

Yoga VS Pilates

Η απάντηση στο εάν θα ξεκινήσετε yoga ή pilates εξαρτάται από το τι επιδιώκετε από τη ρουτίνα άσκησής σας. Εάν ένας από τους στόχους σας είναι να αποδίδετε σωματικά καλύτερα σε άλλες δραστηριότητές σας, τότε το pilates ίσως πλεονεκτεί αφού εστιάζει στη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα του σώματος.

Επομένως, εάν ασχολείστε με οτιδήποτε απαιτεί ισχυρό πυρήνα, τότε θα βρείτε σίγουρα το pilates ευεργετικό. Εάν όμως αναζητάτε τη χαλάρωση, την ψυχική ηρεμία, την καλύτερη σύνδεση σώματος και νου, η yoga είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναζωογονηθείτε και να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, μην ξεχνάτε πως το «κλειδί» για μακροπρόθεσμη επιτυχία είναι να επιλέξετε εκείνη την άσκηση που πραγματικά απολαμβάνετε και στην οποία αβίαστα, παραμένετε πάντοτε συνεπείς.