Οι περισσότεροι αναζητούμε τρόπους για να διατηρήσουμε την υγεία αλλά και την καλή μας φόρμα την περίοδο των γιορτών, κάτι που συχνά αποδεικνύεται δύσκολο αν σκεφτούμε την συχνότερη κατανάλωση αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη ύπνου. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, που όχι μόνο δεν σας αφήνει να φορέσετε το αγαπημένο φόρεμα αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Εάν θέλετε λοιπόν, να σας βρει ο νέος χρόνος χωρίς έξτρα βάρος, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές αλλά αποτελεσματικές συνήθειες:

Λαχανικά στο μισό πιάτο για να μην αυξηθεί το λίπος

Εάν βρίσκεστε σε ένα εορταστικό δείπνο ή μπουφέ, προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με φρούτα και λαχανικά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς μελέτες αναφέρουν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μειωμένο σπλαχνικό (γνωστό και ως κοιλιακό) λίπος.

Εκτός από την γεύση τους, απολαμβάνετε και οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ με τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Ο λόγος πίσω από τη σύνδεση; Για αρχή, οι πόσιμες θερμίδες του αλκοόλ, αυξάνουν γρήγορα την ημερήσια πρόσληψη χωρίς όμως να σας χορταίνουν.

Επιπλέον, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στην καύση του αλκοόλ έναντι της καύσης λίπους, που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξει να αποθηκεύει περισσότερο λιπώδη ιστό σε μέρη που δεν θέλετε.

Για αυτό προσπαθήστε να μένετε σε ένα ποτήρι ξηρό κρασί, που συνήθως έχει λιγότερες θερμίδες ή να επιλέξετε ένα light ρόφημα για να το αποφύγετε.

Επιλέξτε το γλυκό σας… “έξυπνα”

Φυσικά και την περίοδο των γιορτών μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο και να απολαύσουμε γλυκά και εδέσματα, όμως και εδώ θα χρειαστούμε μέτρο για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και λίπους.

Όταν επιλέγετε λοιπόν, το γλυκό σας έχετε κατά νου να είναι μια επιλογή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υψηλότερη σε φυσικά γλυκαντικά, όπως των φρούτων.

Μην ξεχνάτε το βαθύτερο νόημα των γιορτών που είναι να μοιραζόμαστε και αυτό κάντε και με το γλυκό σας. Για να ελέγξετε τις μερίδες σας, μπορείτε να μοιραστείτε το γλυκό σας με έναν φίλο σας.