Αν αντιμετωπίζετε από τώρα τα «blues των γιορτών» δοκιμάστε να φάτε λιγότερα ζαχαρωτά και περισσότερο ρόδι. Αυτό, τουλάχιστον προτείνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Πώς μας επηρεάζει η διαταραχή SAD

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται θλίψη (με την κυριολεκτική έννοια) κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Για κάποιους, η θλίψη εμφανίζεται σε κυκλικά μοτίβα, που σχετίζονται με την αλλαγή των εποχών. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) πιστεύεται ότι γενικά οφείλεται στην μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως λόγω της μικρότερης ημέρας των χειμερινών μηνών.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια χημική αλλαγή στον εγκέφαλο. Μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων του SAD είναι η κόπωση, η κατάθλιψη, η απελπισία και η κοινωνική απόσυρση. Εκτός από τις συνηθισμένες συμβουλές όπως η μεγαλύτερη έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου και την φυσική δραστηριότητα, μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη.

Κλινικές έρευνες επισημαίνουν ότι τρόφιμα και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να βοηθήσουν και με την διαταραχή SAD.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Το Kimchi, το ξινολάχανο, τα τουρσιά, το κεφίρ και το γιαούρτι προάγουν τα καλά βακτήρια στο έντερό σας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου. Οι ειδικοί προτείνουν ότι αυτό μπορεί να αυξήσει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πεσμένης διάθεσης.

Περισσότερα μούρα και φυλλώδη λαχανικά

Πρόκειται για καλές επιλογές επειδή είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και άλλα φιλικά προς τον εγκέφαλο θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση μούρων και άλλων φρούτων συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ψυχολογική ευεξία και λιγότερη κακή διάθεση.

Λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, η ρόκα και τα σταυράνθη λαχανικά είναι εξαιρετικά για την προστασία της ψυχικής υγείας και την υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας.

Ξηροί καρποί και σπόροι για σνακ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που απαιτείται για την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης που σταθεροποιεί τη διάθεση.

Στροφή στην μεσογειακή διατροφή

Οι ελιές, το ελαιόλαδο, όλα τα είδη λαχανικών, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ψάρια συνάδουν με ένα μεσογειακό στυλ διατροφής. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας, την καρδιά σας και τον κίνδυνο για διαβήτη, αλλά δεν συνειδητοποιούν πώς μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάβαση σε μια μεσογειακή διατροφή από μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες και ακόμη και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.