Είτε φοράτε γυαλιά από νεαρή ακόμα ηλικία είτε δεν φοράτε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε η θολή όραση σημαίνει ότι χρειάζεστε να δείτε τον οφθαλμίατρό σας για να ελέγξει τα μάτια σας.

Ίσως παρατηρήσετε ότι γέρνετε πιο κοντά στο τιμόνι καθώς οδηγείτε, στην προσπάθειά σας να διαβάσετε τις ταμπέλες ή ίσως χρειαστεί να φέρετε το μενού του εστιατορίου στην άκρη της μύτης σας, προκειμένου να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές για επιδόρπιο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί με «τρώνε» τα μάτια μου;

Ό,τι κι αν είναι, δεν παρατηρούμε εύκολα τις αλλαγές στην όρασή μας ούτε είναι κάτι που μπορούμε να αξιολογήσουμε, εκτός και αν πρόκειται για μια επίμονη ή επίπονη ενόχληση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ένδειξη που σας προειδοποιεί ότι χρειάζεστε να ελέγξετε τα μάτια σας είναι η θολή όραση σε μεγάλη απόσταση ή σε κοντινή απόσταση.

Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα επιβεβαίωνε εάν χρειάζεστε γυαλιά ή όχι για να διορθώσετε το ζήτημα.

4 ενδείξεις ότι πρέπει να ελέγξετε τα μάτια σας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να καταλάβετε πότε έχει αλλάξει η όρασή σας αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε στην καθημερινή σας ζωή που θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν. Αυτά περιλαμβάνουν

  • Μισοκλείνετε τα μάτια σας όταν οδηγείτε για να δείτε μακριά: Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όραση κατά την οδήγηση—μέρα ή νύχτα—είναι σημαντικό να ελέγξετε αμέσως τα μάτια σας, μας λέει ο Kambiz Silani, οπτομέτρης. Για την ασφάλεια την δική σας αλλά και των γύρω σας, εάν μισοκλείνετε τα μάτια σας για να διαβάσετε πινακίδες και σήματα, έχει έρθει η στιγμή για ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.
  • Παρατηρείτε ότι τα φώτα φαίνονται διαφορετικά τη νύχτα: Εάν βλέπετε λάμψεις, ραβδώσεις ή διευρυνόμενους κύκλους γύρω από τα φώτα τη νύχτα, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι η όρασή σας χρειάζεται προσοχή και εξέταση.
  • Δεν μπορείτε να κοιτάτε οθόνες για πολύ ώρα: Εάν αντιμετωπίζετε καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους ή θολή όραση μετά από παρατεταμένο χρόνο σε μια ψηφιακή συσκευή ή οθόνη ή αφού εργάζεστε σε υπολογιστή όλη την ημέρα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στην όραση.
  • Κρατάτε το βιβλίο σας πιο μακριά: Ένα άλλο σίγουρο σημάδι ότι η όρασή σας έχει αλλάξει είναι αν κρατάτε το βιβλίο ή οτιδήποτε διαβάζετε μακριά από το πρόσωπό σας και μισοκλείνετε μάτια σας για να διαβάσετε τις λέξεις καθαρά.