Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί ως ένας έντονος πόνος στο κεφάλι. Τα συμπτώματά της όμως μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, και η ναυτία ή η τάση για εμετό, η ευαισθησία στο θόρυβο και το φως, οι επιπλοκές στην όραση. Γι’ αυτό και η επίδρασή της αφορά ποικίλους τομείς της ζωής μας, επηρεάζοντας δυσμενώς τη συνολική μας εύρυθμη οργανική λειτουργία και κατ’ επέκταση την ψυχική μας υγεία.

Ποιοι τομείς της ζωής μας «πάσχουν» εξαιτίας της ημικρανίας

Η ημικρανία μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που αφορούν τόσο την επαγγελματική, όσο και την προσωπική μας ζωή.

Επαγγελματική ζωή

Τα άτομα με ημικρανίες συνήθως δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά όταν εκείνες κάνουν τις ξαφνικές τους εμφανίσεις. Ακόμη κι αν παραμένουν παρόντα σωματικά, απουσιάζουν με άλλους τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας για να την αποφύγετε

Η απόδοσή τους μπορεί να μειώνεται σημαντικά και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθήκοντα ρουτίνας.

Μια κρίση ημικρανίας μπορεί να σημαίνει άδεια λόγω ασθενείας ή, σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, πλήρη απώλεια εισοδήματος.

Προσωπική ζωή

Η απρόβλεπτη φύση μιας κρίσης ημικρανίας σημαίνει ότι μερικές φορές καταλήγουμε να απογοητεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Αν και οι δικοί μας άνθρωποι συνήθως είναι υποστηρικτικοί και παραμένουν δίπλα μας ό,τι κι αν γίνει, είναι πιθανό «φίλοι» να παρερμηνεύσουν την απουσία μας λόγω ημικρανίας ως μία μόνιμη δικαιολογία και στην πορεία να χαθούν.

Οι ρομαντικές σχέσεις μπορεί να απειληθούν επίσης όταν οι σύντροφοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και να ανταποκριθούν στο εν λόγω πρόβλημα.

Δεν είναι άλλωστε εύκολο μονίμως να χρειάζεται να εξηγείς εκείνο που νιώθεις και που ίσως για να το ξεπεράσεις χρειάζεσαι ώρες ή και μέρες για τον εαυτό σου.

Οικογενειακή ζωή

Η γονική μέριμνα, ειδικά για μια μονογονεϊκή οικογένεια, μπορεί να φαντάζει ένα αδύνατο κατόρθωμα λόγω της ημικρανίας.

Είναι λογικό όταν πονάμε να γινόμαστε ευερέθιστοι και ως εκ τούτου να αδυνατούμε να απολαύσουμε μικρές, όμορφες, οικογενειακές στιγμές.

Ψυχική υγεία

Το να έχουμε οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου σαν αυτόν που προκαλεί η ημικρανία επηρεάζει αρνητικά τη συνολική μας ψυχολογία. Είναι πιθανό να νιώθουμε θλίψη, άγχος και γενικώς να είμαστε κακόκεφοι. Επιπλέον, για πολλούς μπορεί να είναι εξουθενωτικό το να επισκέπτονται γιατρούς σε τακτική βάση και να μην μπορούν να αποχωριστούν τα φάρμακά τους.

Η διαχείριση της ημικρανίας είναι εφικτή, αλλά όχι πάντοτε εύκολη.

Είναι σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες να αναπτύσσουν καλές «στρατηγικές» αντιμετώπισης των ποικίλων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τους. Απαιτείται βεβαίως υπομονή και χρόνος, μα αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε την διαχείριση της ημικρανίας:

*Ως ένα ταξίδι αυτοφροντίδας και αποδοχής. Ίσως να μην μπορείτε να βρείτε λύση και ίσως το να σταματήσετε να την αναζητάτε και απλά να αποδεχθείτε την κατάσταση ως έχει να είναι η λύση που ψάχνετε.

Τέλος, χαρίστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει, όσο μεγάλος κι αν είναι αυτός. Το να πατάτε «φρένο» δεν είναι πολυτέλεια μα δεδομένη ανάγκη του κάθε οργανισμού.