Η αλήθεια είναι ότι συχνά ακούμε περισσότερους μύθους παρά πραγματικά γεγονότα για το αδυνάτισμα. Κι εάν τύχει να τους ακολουθήσετε, τότε σύντομα μπορεί να νιώσετε απογοητευμένοι και απελπισμένοι, μιας και θεωρείτε ότι τα κάνατε όλα σωστά, αλλά τελικά δεν καταφέρατε να δείτε την επιθυμητή αλλαγή στο σώμα σας.

Για αυτό τον λόγο, αποσαφηνίζουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με την απώλεια βάρους για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την προσπάθειά σας με τα σωστά δεδομένα.

Οι μύθοι για το αδυνάτισμα που δεν λειτουργούν

«Φάτε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο»

Ορισμένοι θεωρούν ότι η απώλεια βάρους είναι εύκολη διαδικασία, αρκεί να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο. Ωστόσο, αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι ασαφής ή ακόμα και παραπλανητική. Γεγονός που υποστηρίζεται και από την επιστήμη.

Διαβάστε επίσης: Θέλετε να αδυνατίσετε; Η Νο1 αλλαγή που πρέπει να κάνετε

Για κάθε άνθρωπο, το αδυνάτισμα μπορεί να είναι διαφορετικό μιας και μπορεί να χρειαστεί διαφορετική διατροφή ή ακόμα και επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Για αποτελέσματα με διάρκεια, χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να περιγράφει πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε, πόσο συχνά να ασκήστε και πώς να αντιμετωπίζετε τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσετε.

«Φάτε λιγότερα λιπαρά»

Συχνά, ακούμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά για να μην παχύνουμε. Αν και μπορεί να φαίνεται καλή συμβουλή, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο σωστή.

Σίγουρα, τα λιπαρά είναι πιο πυκνά θερμιδικά από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες, αλλά το σωστό είδος λιπαρών (δηλαδή τα καλά λιπαρά) μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερο, να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές, να διατηρήσετε την υγεία σας και πολλά άλλα.

Στην πραγματικότητα, τα «λιπαρά» τρόφιμα όπως ο σολομός, τα αυγά, τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτα με νόστιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την απώλεια λίπους.

Εφόσον ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και επιλέγετε τροφές με καλά λιπαρά θα τα καταφέρετε.

«Κάντε μόνο cardio»

Σίγουρα η αερόβια γυμναστική (cardio) ενισχύει την καρδιαγγειακή σας υγεία όσο «καίτε» θερμίδες αλλά δεν σας βοηθά να «χτίσετε» μυϊκή μάζα. Μυς μπορείτε να δημιουργήσετε με τακτικές προπονήσεις ενδυνάμωσης, κατά τις οποίες θα «καίτε» θερμίδες όσο «χτίζετε» μυϊκό ιστό, που θα αυξήσει και την λειτουργία του μεταβολισμού σας.

Το cardio από μόνο του, θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά δεν θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το σωματικό σας λίπος με τον βέλτιστο τρόπο.

Ο συνδυασμός cardio με προπονήσεις ενδυνάμωσης με βάρη είναι η ιδανική μέθοδος για να αδυνατίσετε, να σμιλέψετε το σώμα σας, να αυξήσετε τις καύσεις του μεταβολισμού σας ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνετε οστά και αρθρώσεις.