Η δουλειά από το σπίτι, γνωστό και ως WFH (Work From Home) έχει τα πλεονεκτήματά της: Μπορείτε να αποφύγετε τις χρονοβόρες μετακινήσεις, να φοράτε την φόρμα σας όσο συμμετέχετε σε meetings και να κάνετε μερικές δουλειές στο διάλειμμά σας. Άλλα όταν τα όρια ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι γίνουν «θολά», τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Ένα από τα πιο επιζήμια μειονεκτήματα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας, αισθάνονται την πίεση να αποδίδουν τα μέγιστα όλο το εικοσιτετράωρο, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται καλά.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα τρώτε υγιεινά ενώ δουλεύετε από το σπίτι

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις από το να δουλεύετε από το σπίτι ενώ αντιμετωπίζετε ένα ενοχλητικό κρυολόγημα ή χειρότερα τα εξουθενωτικά συμπτώματα της γρίπης;

Πώς μας επηρεάζει η δουλειά από το σπίτι όσο είμαστε άρρωστοι

1. Δεν σας επιτρέπει να ανακάμψετε

«Όταν το σώμα μας είναι άρρωστο, ξοδεύει πολλή ενέργεια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να προσπαθήσει να αναρρώσει», λέει η δρ Laura Purdy, οικογενειακή γιατρός. Αλλά αν επιλέξετε να εργαστείτε από το σπίτι, του στερείτε την ανάπαυση που χρειάζεται για να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

Πράγματι, ο ύπνος είναι ένα βασικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης και επούλωσης. Όταν κοιμάστε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει προστατευτικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες (οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και της φλεγμονής) καθώς και αντισώματα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

2. Μπορεί να σας στρεσάρει

«Εάν προσπαθείτε να συμβαδίσετε με όλα όσα πρέπει να γίνουν στην δουλειά αλλά δεν είστε τόσο αποδοτικοί ή ενεργητικοί όσο συνήθως, τότε οι συνήθεις απαιτήσεις μπορεί να σας προκαλέσουν έντονο άγχος» λέει η δρ Laura Purdy.

Και τα αυξημένα επίπεδα στρες – που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα – δεν είναι ιδανικά όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη εξασθενημένο, προσπαθώντας να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή μόλυνση.

3. Ενδεχομένως να μην αποδώσετε καλά

«Όταν είστε άρρωστοι, ειδικά, εάν έχετε μια σοβαρή ασθένεια, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να επικεντρωθείτε στο έργο που έχετε μπροστά σας», λέει η δρ Laura Purdy.

Όχι μόνο η παραγωγικότητά σας πιθανότατα θα μειωθεί, αλλά και η ποιότητα της δουλειάς σας επίσης. Όταν αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι, δεν μπορείτε γνωστικά να αποδώσετε τα μέγιστα ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνετε λάθη.