Το παρατεταμένο αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σωματικής καταπόνησης, συναισθηματικού στρες, πλήξης ή έλλειψης ύπνου. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά ιατρικών παθήσεων.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι η ρίζα της εξάντλησής μας. Κι αυτό διότι ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα είναι ικανά να εξαντλήσουν την ενέργειά μας και να μας αφήσουν με ένα υπερβολικό αίσθημα κόπωσης.

Αντιθέτως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορούν εύκολα να ανακουφίσουν το πρόβλημα.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι καλές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθούμε ώστε τα επίπεδα της ενέργειάς μας να μην είναι ποτέ ξανά, χαμηλά.

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα tips για υγιεινή διατροφή στη δουλειά

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που καταπολεμούν την κόπωση

Τρώμε πρωινό

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό. Θέτει το μεταβολισμό μας σε λειτουργία για όλη την ημέρα, ενισχύει την εγρήγορση και αναπληρώνει τη γλυκόζη – την πηγή ενέργειας του σώματός μας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τους είναι πιο πιθανό να είναι λιγότερο δραστήριοι ή ακόμα και ληθαργικοί το πρωί.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορούν να μας υπερφορτίσουν για ενέργεια στο… φουλ.

Πίνουμε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας από τους κύριους λόγους κούρασης και χαμηλής ενέργειας. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους συμπτώματα.

Αν και το νερό δεν παρέχει άμεσα ενέργεια, ενισχύει την ενεργειακή διαδικασία στο σώμα. Γι’ αυτό και θα ήταν καλό να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό στο γραφείο σας και να το πίνετε μεταξύ των γευμάτων για να έχετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προσέχουμε την καφεΐνη

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι με την πάροδο του χρόνου.

Αντικαταστήστε τη μεγάλη ποσότητα που ενδεχομένως καταναλώνετε με πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Θα μπορούσατε για παράδειγμα να μειώσετε την ποσότητα του καφέ που πίνετε μέσα στην ημέρα, αντικαθιστώντας τον με ένα τσάι, ένα θρεπτικό smoothie, νερό με φέτες λεμόνι και άλλα υγιεινά ροφήματα.

Τρώμε συχνά

Σύμφωνα με μελέτες, η παραμονή χωρίς φαγητό για πολλές ώρες σχετίζεται με την κόπωση. Αποφύγετε την κούραση που προκαλείται απο την πείνα κάνοντας συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα ανά δύο με τρεις ώρες την ημέρα.

Τρώμε υγιεινά και με μέτρο

Μια υγιής ισορροπία στη διατροφή μας που περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πρωτεΐνες κτλ.) θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση της κούρασης μακροπρόθεσμα.

Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε την ποσότητα των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και πρόσθετο αλάτι στη διατροφή σας είτε αισθάνεστε κόπωση, είτε όχι.

Επίσης, βάλτε τα δυνατά σας να κρατήσετε το μέτρο. Τα μεγάλα γεύματα μπορούν να σας εξαντλήσουν καθώς το πεπτικό σας σύστημα χρησιμοποιεί περίπου εξήντα έως εβδομήντα πέντε τοις εκατό της συνολικής ενέργειας του σώματός σας για την πέψη της τροφής.

Για να φιλοξενήσει την υψηλή ποσότητα τροφής που καταναλώνεται, το στομάχι επεκτείνεται πέραν των φυσιολογικών δυνατοτήτων του. Διαστέλλεται και πιέζει άλλα όργανα, προκαλώντας  μας κατά συνέπεια, δυσφορία. Αυτή η ενόχληση μπορεί να εκδηλωθεί ως κόπωση, νωθρότητα και υπνηλία.

Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, τρώτε τακτικά και με μέτρο χωρίς βεβαίως να…  λιμοκτονείτε.

Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.

Φροντίστε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σύκα, χουρμάδες, μπιζέλια, φασόλια, φακές, συκώτι, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκοπατάτες και σταφίδες και αποφύγετε να καταναλώνετε ταυτόχρονα με αυτά, τρόφιμα και ροφήματα που εμποδίζουν την απορρόφησή του, όπως ο καφές, το τσάι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.