Νιώθετε ένοχοι για την αναβλητικότητα σας; Δεν είστε μόνοι. Όλοι την έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Οι άνθρωποι αναβάλλουν πράγματα εδώ και αιώνες.

Το πρόβλημα είναι τόσο διαχρονικό, στην πραγματικότητα, που αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης ανέπτυξαν μια λέξη για να περιγράψουν αυτό το είδος συμπεριφοράς: Ακρασία.

Ακρασία είναι η κατάσταση του να ενεργείς ενάντια στην κρίση σου. Είναι όταν κάνετε ένα πράγμα, παρόλο που ξέρετε ότι θα έπρεπε να κάνετε κάτι άλλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος αναβλητικότητας ή έλλειψη αυτοελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Συνήθειες: Πώς να τις αλλάξετε για τα καλά

Σ’ έναν πιο σύχρονο ορισμό: η αναβλητικότητα είναι η πράξη της καθυστέρησης ή της αναβολής μιας εργασίας ή μιας σειράς εργασιών. Είναι η δύναμη που σας εμποδίζει να ακολουθήσετε αυτό που έχετε βάλει σκοπό να κάνετε.

5 στρατηγικές για να βάλετε στοπ στην αναβλητικότητα

1. Μην βασίζεστε στη δύναμη της θέλησης για να μειώσετε την αναβλητικότητα. Βασιστείτε στη συνήθεια.

Κάνουμε πολλά πράγματα στον αυτόματο πιλότο, όπως το να φτιάχνουμε τον καφέ μας το πρωί. Θα μπορούσατε να πειραματιστείτε, αλλά αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ που δεν σας αρέσει. Έτσι, απλά το κάνετε με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει. Οπότε βασικά, η αναβλητικότητα δεν είναι επιλογή. Είναι ήδη συνήθεια.

2. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Ο φόβος ότι θα αποτύχετε σε ένα έργο ή ότι το έργο είναι τρομακτικό είναι αυτό που σας εμποδίζει να ξεκινήσετε. Αν απλά ξεκινήσετε, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα είχατε στο κεφάλι σας.

3. Πείτε σε άλλους τι σχεδιάζετε

Ως άνθρωποι, είμαστε αρκετά κοινωνικοί και μας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Αποδεικνύεται ότι η ντροπή μπορεί στην πραγματικότητα να μας κρατήσει υπόλογους. Έτσι, αν πούμε στους φίλους μας ότι πρόκειται να δουλέψουμε πάνω σε κάτι, οι φίλοι μας μπορούν επίσης να παρέχουν θετική υποστήριξη.

4. Σκεφτείτε αν η αναβλητικότητά σας είναι μια μορφή αυτο-σαμποτάζ

Η εξάσκηση φέρνει πρόοδο, αλλά όχι απαραίτητα την τελειότητα. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αν δεν τα πάμε καλά σε κάτι, αυτό σημαίνει κάτι για τις ικανότητές μας ή την ευφυΐα μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε μια δικαιολογία σε περίπτωση που αποτύχουμε. Για να το ξεπεράσετε αυτό πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι το κάνετε.

5. Κάντε τον πειρασμό ανταμοιβή

Αν μια δραστηριότητα είναι τόσο δελεαστική που θα σας κάνει να παραλείψετε εντελώς την εργασία σας, κάντε τη δραστηριότητα αυτή ανταμοιβή για την εργασία που ολοκληρώσατε. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική πρέπει να είναι η τελευταία λύση.