Ο κορωνοϊός παραμένει πιο θανατηφόρος από την γρίπη σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με covid-19 εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με άτομα που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, διαπίστωσαν Ελβετοί ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Μήπως «κολλήσατε» την Όμικρον 2; Τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν εκ νέου μια παλαιότερη πεποίθηση, που από την αρχή της πανδημίας, ήθελε την γρίπη να είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.

Παραμένει πιο θανατηφόρος ο κορωνοϊός

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η covid-19 συγκριτικά με τη γρίπη, παρέμεινε επικίνδυνη για την ζωή «παρά την εξέλιξη του ιού και τις βελτιωμένες στρατηγικές διαχείρισης».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και περιελάμβανε 5.212 ασθενείς στην Ελβετία που νοσηλεύτηκαν με covid-19 ή γρίπη. Όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον και νοσηλεύτηκαν μεταξύ 15 Ιανουαρίου 2022 και 15 Μαρτίου 2022.

Τα στοιχεία αναφορικά με την γρίπη περιλάμβαναν κρούσματα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τις 15 Μαρτίου 2022.

Συνολικά, το 7% των ασθενών με κορωνοϊό πέθαναν, σε σύγκριση με το το 4,4% των ασθενών με γρίπη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid-19 είχε μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη τους, η οποία διεξήχθη κατά το πρώτο κύμα COVID το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Εκείνη την περίοδο, το ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19 ήταν 12,8%. Έκτοτε, το 98% του ελβετικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

«Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά το κύριο αποτέλεσμα», κατέληξαν οι συγγραφείς, καθώς μια δευτερεύουσα ανάλυση σε αυτήν την πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τους ασθενείς με γρίπη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η covid-19 δεν μπορεί να συγκριθεί απλώς με τη γρίπη», έγραψαν.

Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό ήταν σημαντικά υψηλότερο, δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό εισαγωγής ασθενών με covid-19 ή γρίπη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, που ήταν περίπου 8%.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι όλα τα κρούσματα κορωνοϊού δεν είχαν περάσει από εργαστηριακά τεστ για την εξακρίβωση της μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η Όμικρον αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 95% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών.