Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά για την υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν χρειάζεται να αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να «θωρακίσουμε» την υγεία μας. Η τακτική άσκηση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πώς η άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο κοινών, λιγότερο σοβαρών παθήσεων υγείας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αναφέρει ότι μόλις 20 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως αναιμία ενώ μειώνει και τον κίνδυνο νοσηλείας.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με βάρη: Δίνουμε απαντήσεις στις πιο κοινές απορίες

Δεύτερα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, αναφέρει ομοίως ότι 11 λεπτά άσκησης την ημέρα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα, είναι αρκετά για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πόσα λεπτά γυμναστικής μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 23%

Σύμφωνα με την μετά-ανάλυση, που περιελάμβανε την ανασκόπηση 196 επιστημονικών άρθρων, 75 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα – που θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος περίπατος, πεζοπορία, ποδηλασία ή χορός – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%.

Για να προσδιορίσουν πώς η τακτική άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για ορισμένες από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 81.000 ασθενών ηλικίας μεταξύ 42 και 78 ετών.

Διαπίστωσαν ότι, γενικά, όσο περισσότεροι ασκούνταν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης κοινών παθήσεων υγείας, όπως διαβήτης, πνευμονία, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος της χοληδόχου κύστης, σιδηροπενική αναιμία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πολύποδες του παχέος εντέρου, φλεβική θρομβοεμβολή και εκκολπωματίτιδα.

Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Η άσκηση 20 επιπλέον λεπτών κάθε μέρα συσχετίστηκε με 3,8% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για πολύποδες παχέος εντέρου, για παράδειγμα, και 23% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για να παραμείνουν οι άνθρωποι εκτός νοσοκομείου.

Πώς θα την αυξήσετε

Εάν δεν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι, μπορείτε να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα ξεκινώντας με μικρές καθημερινές βόλτες, μιας και το περπάτημα πρόκειται για ιδανική μορφή άσκησης, αφού είναι ήπια στις αρθρώσεις και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να ξεκινήσετε από δέκα έως δεκαπέντε λεπτά την ημέρα για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσετε τις μέρες που περπατάτε, την διάρκεια ή και τον ρυθμό σας.

Μερικές άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το ποδήλατο, το τρέξιμο, την προπόνηση με αντιστάσεις, το κολύμπι, το τένις ή το tai chi.