Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον όρο σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική εξουθένωση, οι ειδικοί από το American Council on Exercise (ACE) επισημαίνουν ότι μπορούμε να πάθουμε burnout και στην γυμναστική, όταν φτάνουμε σε σημείο υπερπροπόνησης.

Συνήθως τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια κινήτρων, πόνο στις αρθρώσεις, δυσκολία στον ύπνο και φαινομενικά συνεχόμενο μυϊκό πόνο, που δεν μας εγκαταλείπει.

Διαβάστε επίσης: Burnout: Γιατί δεν φταίει πάντα η δουλειά

Εάν λοιπόν, διαπιστώσετε ότι ξαφνικά δεν έχετε τόσο όρεξη για να κάνετε γυμναστική, ότι η απόδοσή σας έχει μειωθεί και ότι το πιάσιμο στους μυς σας επιμένει, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να το ξεπεράσετε.

Πώς ξεπερνάμε το burnout από την γυμναστική

#Κάντε ένα διάλειμμα

Η άσκηση, ακόμα και αν μας ωφελεί, πρόκειται για ένα στρεσογόνο παράγοντα για το σώμα σας. Κάθε φορά που προπονείστε, δημιουργείτε μικροσκοπικές βλάβες στους μυϊκούς ιστούς σας. Όταν ξεκουράζεστε το σώμα επισκευάζει αυτές τις βλάβες για να δυναμώσουν οι μυς σας.

Αλλά αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι όταν γυμνάζεστε υπερβολικά, διότι δεν δίνετε ποτέ στο σώμα σας αυτήν την ευκαιρία να ανακάμψει και ορισμένες φορές μια ή δύο ημέρες ανάπαυσης απλώς δεν είναι αρκετές.

Όταν το σώμα σας δεν έχει αυτόν τον χρόνο αποκατάστασης, γίνεστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, που προκύπτουν από την συνεχή χρήση (όπως η τενοντίτιδα) ή κατάγματα από στρες, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

#Τροφοδοτήστε σωστά το σώμα σας

Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο, αν δεν δώσετε στο σώμα σας καλά καύσιμα, τότε δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί εάν θέλετε να παραμείνετε γεμάτοι ενέργεια και να αποτρέψετε την εξάντληση.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την εξάντληση μετά το διάλειμμα είναι καταναλώνετε καθημερινά φρέσκες τροφές και να μην ξεχνάτε το πρωινό σας.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρία βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα και δύο σνακ, δίνοντας προτεραιότητα σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πηγών άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

#Θέστε μικρούς στόχους

Η έλλειψη κινήτρων είναι ένα κοινό και απογοητευτικό σημάδι της εξουθένωσης από την γυμναστική. Αλλά όπως και με τα γεύματά σας, το να ξεκινήσετε με μικρούς στόχους είναι ένας τρόπος για να παρακινήσετε τον εαυτό σας.

Για αυτό δοκιμάστε να θέσετε μικρούς στόχους και να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας γιατί μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να επανέλθετε.

Πώς θα το αποτρέψετε

#Αλλάξτε τις δραστηριότητες που κάνετε

Με την πάροδο του χρόνου, η καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης μπορεί να γίνει κάπως βαρετή ή ακόμα και να προκαλέσει τραυματισμούς, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν λοιπόν, θέλετε να ξεπεράσετε το burnout ή να το αποτρέψετε μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε νέα πράγματα.

Αλλάζοντας την προπόνησή σας, ενεργοποιείτε διαφορετικές μυϊκές ομάδες με διαφορετικούς τρόπους και «σπάτε» την ρουτίνα και την μονοτονία.

#Προπονηθείτε με έναν φίλο σας

Ανεξάρτητα από το εάν είστε πειθαρχημένοι και πιστοί στις προπονήσεις σας, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε υποστήριξη στους φίλους και την οικογένειά σας, ειδικά αν αισθάνεστε ότι έχετε πάθει burnout.

Οι φίλοι μας μπορούν να κάνουν πιο διασκεδαστική κάθε προπόνηση, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης burnout.