Ενώ τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία είναι γνωστά και πολλά, δεν την απολαμβάνουμε όλοι εξίσου. Για αυτό και μερικοί προτιμούν αν όχι να την αποφεύγουν, να περνούν όσο δυνατόν λιγότερο χρόνο κάνοντας οποιοδήποτε είδος της.

Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που κάνουν 8.000 βήματα την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολαμβάνουν σχεδόν τα ίδια οφέλη για την καρδιαγγειακή τους υγεία, όπως τα άτομα που το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα.

Κι εάν αναρωτιέστε πόσο μακριά είναι τα 8.000 βήματα, είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Εάν είστε fit αντισταθμίζονται (εν μέρει) οι επιπτώσεις της

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι για τους ενήλικες που δυσκολεύονται να γυμνάζονται τακτικά, αρκεί η επίτευξη των συνιστώμενων καθημερινών βημάτων μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα για να επωφεληθεί η υγεία τους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Δύο ημέρες την εβδομάδα «θωρακίζουν» την υγεία

«Ακολουθώντας αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την δημόσια υγεία, βασιζόμενοι σε πλάνο δύο βημάτων» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Μια δημοφιλής αλλά αμφιλεγόμενη έννοια όσον αφορά την γυμναστική το τελευταίο διάστημα είναι οι «weekend warriors» («οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου»), οι άνθρωποι δηλαδή που εκτελούν συνεδρίες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής συχνότητας αλλά μεγάλου όγκου που γίνονται σε συμπυκνωμένο χρονικό διάστημα, όπως το Σάββατο και η Κυριακή.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η προσέγγιση των weekend warriors μπορεί να «παρέχει ουσιαστική προστασία από τον καρδιαγγειακό θάνατο και την πρόωρη θνησιμότητα», λένε οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα βημάτων από trackers που φορούσαν περίπου 3.100 άτομα ως μέρος μιας μεγάλης εθνικής έρευνας.

Οι άνθρωποι φορούσαν τις συσκευές που κατέγραφαν τα βήματά τους για μια εβδομάδα. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, η πρώτη δεν έκανε 8.000 βήματα, η δεύτερα έκανε 8.000 βήματα μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και η τρίτη έκανε 8.000 βήματα από τρεις έως και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για μια δεκαετία, καταμετρώντας τους θανάτους και την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι άνθρωποι που έκαναν 8.000 βήματα μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας από εκείνους που δεν έκαναν καθόλου βήματα. Όσοι το έκαναν τρεις έως επτά ημέρες είχαν μειωμένο κίνδυνο 16,5%.

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο δεν μεταβλήθηκαν πολύ ανάμεσα στις δύο ομάδες που έκαναν 8.000 βήματα, 8,1% για όσους περπατούσαν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και 8,4% για όσους περπατούσαν από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πώς θα περπατάμε περισσότερο

Το περπάτημα είναι η πιο απλή άσκηση και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας, όπως αναφέρεται και στην έρευνα.

Πιο υγιές βάρος, υψηλότερος μεταβολισμός, χαρούμενη διάθεση, περισσότερη δημιουργικότητα, καλύτερος ύπνος, ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων για την ψυχική και σωματική υγεία είναι μεγάλος.

Για να ξεκινήσετε να περπατάτε περισσότερο αλλά και για να υιοθετήσετε μακροπρόθεσμα την συνήθεια, μπορείτε να δοκιμάσετε:

#Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε πολλές ώρες στο περπάτημα. Ακόμα και οι γρήγοροι πεντάλεπτοι περίπατοι γύρω από το σπίτι σας μπορούν να σας ωφελήσουν εάν τους κάνετε τακτικά.

Για αυτόν τον λόγο, δοκιμάστε να προσθέσετε μικρούς αλλά τακτικούς περιπάτους καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας,  βάζοντας ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνο ή το ρολόι σας που σας υπενθυμίζει να κάνετε έναν γύρο τουλάχιστον μία φορά την ώρα.

#Επιλέξτε τα σκαλιά

Τα βήματά που κάνετε δεν προέρχονται μόνο από το περπάτημα. Για αυτό αντί για τις κυλιόμενες σκάλες ή το ασανσέρ, μπορείτε να επιλέγετε τα σκαλιά για να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων σας.

#Προσκαλέστε έναν φίλο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να περπατήσει περισσότερο είναι να το κάνετε με τον καλύτερό σας φίλο, σύντροφο ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Έτσι θα απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου και θα επωφελείστε εξίσου.