Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 45 καλοί λόγοι για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Μια διεθνής ομάδα πραγματοποίησε τώρα μια συνολική ανασκόπηση για να διαπιστώσει την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων, τις πιθανές μεροληψίες και την εγκυρότητα όλων των διαθέσιμων μελετών σχετικά με τη διαιτητική κατανάλωση ζάχαρης και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Η έρευνα περιελάμβανε την επισκόπηση σε 73 μελέτες από λίγο περισσότερα από 8.600 άρθρα, τα οποία κάλυπταν 83 αποτελέσματα υγείας σε ενήλικες και παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη: Τι πραγματικά ισχύει για αυτήν, σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Οι μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει άσθμα, τερηδόνα ακόμη και κατάθλιψη.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη εμφάνισε σημαντική σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ η προσθήκη ζάχαρης σε ό,τι τρώμε και πίνουμε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ηπατικού και μυϊκού λίπους. Ορισμένες από τις μελέτες προσέφεραν στοιχεία χαμηλής ποιότητας, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αξιόπιστες.

Τα δεδομένα αυτά έδειξαν ότι για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά εβδομάδα ποτών με ζάχαρη υπάρχει αύξηση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας κατά 4%. Η κατανάλωση 250 ml ημερησίως ζαχαρούχων ποτών είχε επίσης σχέση με 17% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η συνολική ανασκόπηση δείχνει ότι η υψηλή διατροφική κατανάλωση ζάχαρης, ιδίως η πρόσληψη σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη, συνδέεται επιβλαβώς με μεγάλο αριθμό επιπτώσεων στην υγεία.

Η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να προάγει τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να περιέχουν πολλή ελεύθερη ζάχαρη, αυξάνουν τη φλεγμονή, έναν παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη.