Το μικρο-στρες είναι μια δύναμη στην καθημερινή μας ζωή που δεν έχουμε καν επίγνωση. Ενώ παρατηρούμε τα μεγάλα πράγματα στον κόσμο μας που μας προκαλούν ασυνήθιστες ποσότητες άγχους και στρες, αλλά μπορεί να μην παρατηρήσουμε τις μικρές, συνεχείς πιέσεις που μας εξαντλούν, μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η συσσώρευση μικρών καθημερινών πιέσεων είναι τόσο ουσιαστική που απειλεί να εκτροχιάσει τις ζωές και τις καριέρες των σύγχρονων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το μικρο-στρες προέρχεται από τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε πιο κοντά, προσωπικά και επαγγελματικά

Οι συνδέσεις στη ζωή μας πυροδοτούν μια χιονοστιβάδα μικροστρες που εκτείνεται πολύ πέρα από μια μακρά λίστα εργασιών ή ένα γεμάτο ημερολόγιο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις διάφορες σχετικές απαιτήσεις ή στις προκλητικές συζητήσεις.

Στρώματα συναισθηματικών επιπλοκών καθιστούν τις πιο οικείες αλληλεπιδράσεις μας τις πιο εξαντλητικές. Ο ευαίσθητος εγκέφαλός μας προσλαμβάνει και απορροφά τις συναισθηματικές καταστάσεις και το στρες των γύρω μας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε απομονωτές στο μεταδοτικό στρες περνώντας σκόπιμα περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που σας δίνουν ενέργεια και χαρά. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να περιορίσετε ή να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αρνητικότητα αντί να τη μεταφέρετε στη ζωή σας.

Έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείτε μικροστρες στους άλλους;

Σκεφτείτε έναν διευθυντή που στέλνει ένα e-mail σε όλη την ομάδα στο τέλος της ημέρας, με επείγοντα τόνο αλλά πολύ λίγες λεπτομέριες. Αναπόφευκτα, όλοι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν υπερβολικά προσπαθώντας να καταλάβουν το αίτημα και να το διεκπεραιώσουν το συντομότερο δυνατό.

Μην είστε το άτομο που στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα, αν μπορείτε να το αποφύγετε. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Δεν χρειάζεται να έχετε ηγετική θέση επαγγελματικά για να δημιουργήσετε ακούσια άγχος στους άλλους.

Μια πολυδιάστατη ζωή μπορεί να κάνει τις μικροεντάσεις ασήμαντες

Η ζωή μας γίνεται πιο περίπλοκη καθώς εξελίσσεται η ζωή και η καριέρα μας. Έχουμε περισσότερες ευθύνες στη δουλειά και στο σπίτι και λιγότερο χρόνο για τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους που έκαναν τη ζωή μας πλούσια όταν ήμασταν νεότεροι και πιο «ελεύθεροι».

Αυτό το μοτίβο μας καθιστά πιο ευάλωτους στο μικροστρες και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ευημερία μας. Οι άνθρωποι που είναι πιο ανθεκτικοί στο μικροστρες καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να προστατεύουν τις ζωές τους, μέσα από μικρές στιγμές αυθεντικής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους.

Μια μελέτη περίπτωσης μοντελοποίησε πώς ο ορισμός της επιτυχίας μέσω βασικών ρόλων στη ζωή σας (π.χ. να είστε σωματικά υγιής άνθρωπος, μέλος της οικογένειας, ενδιαφερόμενος πολίτης ή φίλος) μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε πώς να περνάτε το χρόνο σας στην εργασία και εκτός εργασίας.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ζήσετε μια πλούσια ζωή σε περιορισμένο χρόνο είναι να συνδυάσετε ρόλους, για παράδειγμα, περνώντας χρόνο με φίλους σε ένα κοινοτικό έργο για το οποίο ενδιαφέρεστε όλοι.

Για να απολαμβάνετε συνολική ευημερία, πρέπει να αναπτύξετε στρατηγικές όχι μόνο για την καταπολέμηση του στρες αλλά και για να σας βοηθήσουν να ζήσετε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε μέσω της ανθεκτικότητας, της σωματικής υγείας και του σκοπού.