Σας αρέσουν οι ξηροί καρποί; Τότε θα ξετρελαθείτε με το ταχίνι. Είναι 100% αλεσμένοι σπόροι σησαμιού. Εχει πλούσια γεύση και υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αν και πολλοί το καταναλώνουν με το κουτάλι, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μια πρώτη ύλη που μπορεί να προστεθεί στο φαγητό, στη σαλάτα ή στο ψωμί.

Το ταχίνι περιέχει ποικιλία υγιεινών λιπαρών, σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης και φυτοσυστατικά που του επιτρέπουν να… ισχυρίζεται ότι είναι ένα υγιεινό τρόφιμο.

Τα θρεπτικά συστατικά

Ακόμα και αν δεν έχετε αγοράσει ποτέ ένα βαζάκι ταχίνι, σίγουρα θα το έχετε δοκιμάσει, τρώγοντας χούμους ή σε κάποιο dressing. Ταιριάζει σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις εξίσου. Το ίδιο «υβριδική» είναι και η σύστασή του, που συμπεριλαμβάνει ποικιλία μικροστοιχείων.

Διαβάστε επίσης: Βρώμη: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά;

Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει:

· 90 θερμίδες

· ~3 γρ. πρωτεΐνης

· ~8 γρ. λίπους

· ~1,5 γρ. φυτικών ινών

· 64 mg ασβεστίου

· 1,5 mg σιδήρου

Πέρα όμως από τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τα μικροστοιχεία, το ταχίνι περιέχει φυτοσυστατικά, όπως λιγνάνες και φαινολικές ενώσεις, με ξεχωριστή δράση στην αντιμετώπιση και πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων και συμπτωμάτων.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγουν εργαστηριακές και κλινικές μελέτες από όλον τον κόσμο, την τελευταία δεκαετία. Στο ίδιο σημείο κατέληξαν και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γιατί να το βάλουμε στη διατροφή μας

Προάγει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Η καθημερινή κατανάλωση συμβάλλει στον καλύτερο λιπιδαιμικό έλεγχο και κυρίως στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL.

Παράλληλα, αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σησάμι και κατ’ επέκταση στο ταχίνι συμβάλλουν στη μείωση του βαθμού οξείδωσης της LDL, με τελικό αποτέλεσμα την ευθεία συσχέτιση της κατανάλωσης ταχινιού με τον περιορισμό δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας, που αποτελεί κύριο αίτιο στενώσεων και τελικά θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους.

«Καταπολεμά» τη φλεγμονή

Είναι πια γνωστό ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα κάθε χρόνιας νόσου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Μία «κακή» διατροφή μπορεί να προαγάγει τη δημιουργία και εξέλιξη της φλεγμονής.

Αντίστοιχα, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών φυτοσυστατικών μειώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών και καταστέλλει τη φλεγμονή. Στο σημείο αυτό, το ταχίνι «μπαίνει στην εξίσωση».

Η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, δύο πολυφαινόλες που περιέχει, βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σησαμιού στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, κατέληξαν σε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Μείωσε τον πόνο αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Είναι το φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Ισως στο μυαλό σας έχετε συνδέσει μόνο το γάλα με τα γερά οστά. Το ταχίνι είναι μία φυτική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ειδικά για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά.

Αν και εσείς αποφεύγετε το γάλα, τότε είναι αναγκαία η κάλυψη των καθημερινών αναγκών σας από άλλες πηγές. Στην προσπάθειά σας, υπολογίστε ότι 2 κουταλιές σούπας ταχίνι ημερησίως καλύπτουν το 16% των αναγκών σας.

Είναι το φυσικό συμπλήρωμα για όσους αθλούνται

Η τακτική άσκηση, είτε είναι το τρέξιμο είτε το γυμναστήριο και τα βάρη, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Το ταχίνι είναι το φυσικό σας συμπλήρωμα. Περιέχει ό,τι χρειάζεστε για την προπόνησή σας. Αρκετό μαγνήσιο για τη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση, σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου, νιασίνη (βιταμίνη Β3) για τη φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και διακλαδισμένα αμινοξέα και πρωτεΐνη για την ενίσχυση και ανασύσταση των μυών μετά την άσκηση.

Το μόνο που μένει να διαλέξετε είναι τα αθλητικά παπούτσια και τον σάκο σας.

Προστατεύει την επιδερμίδα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αλλά και τα λιποδιαλυτά μικροστοιχεία όπως η βιταμίνη Α και Ε που περιέχει το ταχίνι δρουν ενάντια στη γήρανση. Καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων και των πανάδων.

Επιπλέον το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο και σίδηρο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου στο αίμα είναι απαραίτητη για την υγεία της τρίχας, της επιδερμίδας και των νυχιών.

Πώς να προσθέσετε το ταχίνι στην καθημερινή διατροφή σας

Βάλτε το ταχίνι…

· Στο ψωμί σας – προτιμήστε φέτες του τοστ με δίκοκκο σιτάρι και σπόρους chia και κινόα.

· Στο γιαούρτι ή στο smoothie σας μαζί με φρούτα.

· Στο dressing για τη σαλάτα σας μαζί με λεμόνι και κουρκουμά.

· Στη σάλτσα για το κοτόπουλο ή τα μαγειρεμένα λαχανικά σας μαζί με μέλι.

· Πάνω στα φρούτα σας.

· Λιωμένο μαζί με ρεβίθια (το γνωστό χούμους).

· Στη σούπα σας, μαζί με τα λαχανικά που θα επιλέξετε, ή όποια άλλη χρήση βάλει το μυαλό σας!

Το σίγουρο είναι ότι θα… εξυπηρετήσει την υγεία σας!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.