Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ο σύντροφός σας αρχίζει να εστιάζει στην υγεία του και την απώλεια βάρους, τείνετε να τον ακολουθείτε, ακόμη και αν δεν συζητάτε ρητά την επιθυμία σας να παρακολουθείτε τη διατροφή σας και να αυξήσετε την άσκησή σας;

Μπορεί επίσης να έχετε δει, πώς όταν το παίρνετε απόφαση από κοινού και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, είναι πιο πιθανό να δεσμευτείτε στη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Πώς επηρεάζεται η καρδιά αν ξαναπάρετε κιλά;

Πρόκειται για κάποιο είδος υποσυνείδητης ανταγωνιστικής αλλά και υποστηρικτικής κίνησης ή μήπως ακούσια καθρεφτίζουμε ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου; Τι επίδραση έχει η συνειδητοποίηση της υγείας του ενός συντρόφου στον άλλο;

Τι λέει η έρευνα για την απώλεια βάρους στα ζευγάρια

Οι έρευνες στον τομέα αυτό είναι συναρπαστικές, περιγράφοντας την τάση η απώλεια βάρους ή οι συμπεριφορές απώλειας βάρους του ενός συντρόφου να επηρεάζουν εκείνες του άλλου συντρόφου ως φαινόμενο κυματισμού.

Η ιδέα και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι η αλλαγή στον έναν σύντροφο επεκτείνεται στους αγαπημένους του/της.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 130 ζευγάρια για να εξετάσουν πώς ο ένας σύντροφος μπορεί να επηρεάσει τον άλλο όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, τα ζευγάρια κατανεμήθηκαν τυχαία σε Weight Watchers ή σε μια ομάδα ελέγχου με αυτοκαθοδήγηση και αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και κατά την παρακολούθηση τριών και έξι μηνών.

Σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα αυτοκαθοδηγούμενου ελέγχου δόθηκε ένα φυλλάδιο για την απώλεια βάρους. Σε καθεμία από τις συνθήκες, το ένα μέλος της δυάδας συμμετείχε στο πρόγραμμα απώλειας βάρους, ενώ το άλλο όχι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σύζυγοι που δεν υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα, έχασαν βάρος σε τρεις και έξι μήνες. Μάλιστα, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των συζύγων εκείνων που συμμετείχαν στην ομάδα Weight Watchers ή στην ομάδα αυτοκαθοδήγησης.

Κατά τη χαρτογράφηση, της πορείας των ζευγαριών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στις δύο συνθήκες θεραπείας, τα βάρη των συζύγων ήταν παρόμοια κατά την έναρξη της μελέτης και επίσης άλλαξαν με παρόμοιους τρόπους με την πάροδο του χρόνου.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή Dietary Intervention (DIRECT), μια δοκιμή απώλειας βάρους που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών.

Ένας σύντροφός από το κάθε ζευηάρι έκανε είτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, είτε μια μεσογειακή, είτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οι σύντροφοί τους παρακολούθησαν συναντήσεις υποστήριξης σχετικά με τις δίαιτες των συντρόφων τους κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών και παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σύντροφοι των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην DIRECT έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους των οποίωνοι σύντροφοι δεν συμμετείχαν.