Το να διαχειριστείτε τη ζωή σας μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά όταν αφήνετε άλλους ανθρώπους να την κατευθύνουν – κάποιοι θα προσπαθήσουν να γίνουν το αφεντικό σας. Ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε πώς μπορείτε να γίνετε CEO της δικής σας ζωής.

Πρόκειται για το να γίνετε το αφεντικό του εαυτού σας, που σημαίνει να είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας. Δεν σημαίνει να είστε το αφεντικό των προσωπικών σας σχέσεων ή, για την ακρίβεια, να είστε το αφεντικό στη δουλειά σας.

Το να καταλάβετε πώς να διαχειρίζεστε τη δική σας ζωή δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται. Πολλοί είναι απασχολημένοι με το να τρέχουν και να κάνουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Διαβάστε επίσης: Lifequakes: Διαχειριζόμαστε τα γεγονότα που μας ταρακουνούν τη ζωή

Μερικές φορές μπορεί να είστε εξαιρετικά αποτελεσματικοί και μερικές φορές η ζωή μπορεί να είναι αγγαρεία με μια δόση πλήξης και ένα σωρό ατυχίες. Οι τελευταίες μέρες συμβαίνουν περισσότερο απ‘ όσο θα ήθελε ο καθένας μας. Το να τα διατηρήσετε όλα σε τάξη μπορεί να είναι τόσο συναισθηματική όσο και πρακτική πρόκληση.

Ακολουθούν ορισμένα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις καθημερινές σας προκλήσεις ισορροπημένες και πιο διαχειρίσιμες: 

Πώς θα ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωής σας

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν την αίσθηση του σκοπού και του νοήματος της ζωής είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι, σύμφωνα με το The Journal of Counseling Psychology meaning in life (2006).

Φτιάξτε μια to-do list. Οι λίστες δεν χρειάζεται να είναι μακροσκελείς και περίπλοκες, αλλά πρέπει να γίνουν. Οι πιο επιτυχημένοι και ισορροπημένοι άνθρωποι κάνουν μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνουν κάθε μέρα, επειδή η ζωή αλλάζει κάθε μέρα.

Και αυτή η απλή άσκηση που διαρκεί μόνο πέντε λεπτά. Μπορεί να σας γλιτώσει από ώρες χαμένου χρόνου, ενώ αναρωτιέστε τι να κάνετε στη συνέχεια. Αφού γράψετε τη λίστα σας, ξαναδιαβάστε την δύο φορές.

Βάλτε τη λίστα σας σε αναμονή αν προκύψει μια ευκαιρία ή μια κρίση. Ακολουθήστε την ευκαιρία ή κάντε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε την κρίση και, στη συνέχεια, επιστρέψτε στη λίστα σας. Αν σας ξεπεράσει το απρόοπτο, μπορείτε να αφήσετε τη λίστα με τις εργασίες σας για το τέλος της ημέρας. 

Ζητήστε συμβουλές πριν (ή μετά) από μια κίνηση που αλλάζει τη ζωή σας. Η πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών στον κόσμο σας είναι βέβαιο ότι θα σας αγχώσει και θέλετε να πάρετε σοφές αποφάσεις. Οπότε δεν πειράζει να ζητήσετε βοήθεια, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από έναν φίλο με κάποιες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Κάντε τις δικές σας επενδύσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά μην ζείτε πέρα από τις δυνατότητές σας. Το να είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας, είναι ένα δύσβατο μονοπάτι. Όμως όσοι το τολμήσουν μπορούν να αποκομίσουν πραγματικές ανταμοιβές και ψυχική ηρεμία.