Ενώ το να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας μια ρουτίνα γυμναστικής μπορεί να δύσκολο, μόλις το κάνετε θα αρχίσετε να βλέπετε θετικές αλλαγές στην υγεία σας και ανάλογα με τους στόχους σας, τη φυσική σας κατάσταση και τις αθλητικές σας επιδόσεις.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα, ίσως, είναι ότι αν παραμείνετε στις ίδιες ασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα δείτε νέες αλλαγές στο σώμα σας. Η μεταβλητότητα είναι ζωτικής σημασίας, μας λένε οι fitness experts.

Αν συνεχίσετε να τρέχετε για παράδειγμα, στον ίδιο ρυθμό κάθε μέρα για χρόνια, δεν υπάρχει μεταβλητότητα. Πόσο συχνά όμως πρέπει να αλλάζετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας; Και τι είδους αλλαγές πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την πλήξη;

Ενώ εξαρτάται από τους στόχους σας, ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν το σώμα σας.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την ρουτίνα γυμναστικής σας;

Για να διατηρήσετε τις προπονήσεις σας διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, οι fitness experts συνιστούν να αλλάζετε ανά τέσσερις έως και έξι εβδομάδες.

Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε ολόκληρο το πρόγραμμά σας κάθε τέσσερις εβδομάδες. Εξαρτάται από τον στόχο σας, αλλά μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές κάθε εβδομάδα, όπως να προσθέτετε βάρος ή να προσθέτετε επαναλήψεις.

Μπορείτε γενικά να εισάγετε ένα νέο στοιχείο ή να τροποποιήσετε ένα υπάρχον κάθε τέσσερις εβδομάδες, συμπεριλαμβάνοντας και μια εβδομάδα «deload» στην οποία θα μειώσετε την ένταση για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.

Τι να κάνετε για να συνεχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα

Τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βάρη, είναι πιθανότατα εξοικειωμένα με την προοδευτική αύξηση του βάρους, που αποτελεί την βασική μέθοδο ενίσχυσης της δύναμης των μυών.

Συγκεκριμένα, απαιτεί από εσάς να επιλέξετε ασκήσεις και βάρη που μεγιστοποιούν την οικοδόμηση δύναμης. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε την σταθερότητα και να συνεχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας.

Θυμηθείτε ότι ακόμα και οι μικρές αλλαγές, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα αρκεί να είστε συνεπείς και υπομονετικοί.

Ένα παράδειγμα αλλαγής που μπορείτε να ενσωματώσετε είναι η αλλαγή από μια αμφίπλευρη κίνηση – ένα squat με μπάρα, για παράδειγμα – σε μια μονόπλευρη κίνηση – ένα bulgarian split squat – που μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας αρκετά ώστε να βελτιώσετε την δύναμή σας.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την αλλαγή του τύπου του εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε, όπως μπάρα, αλτήρες, μηχανήματα. Είναι μια μικρή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη ρουτίνα της προπόνησής σας για να δείτε βελτιώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News