Ο πόνος στην μέση πρόκειται για κοινό πρόβλημα πολλών εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Επηρεάζει καθημερινά τις κινήσεις μας, τις δραστηριότητές μας, ακόμα και τις συνήθειές μας, αφού όταν πονάμε δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε ή έχουμε προγραμματίσει και συχνά αναγκαζόμαστε να τα αναβάλλουμε.

Τι θα γινόταν όμως αν αντί γι’ αυτό κάνατε μικρά καθημερινά βήματα για να αποφύγετε προληπτικά τον πόνο στη μέση εντελώς; Ενσωματώνοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας ρουτίνες μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς της μέσης αλλά και τους γλουτούς, που συνδέονται άμεσα με τις ενοχλήσεις στην μέση.

Αλλάζουμε στάση

Ενώ η αλλαγή της στάσης του σώματός σας ακούγεται σαν μια σχετικά απλή διαδικασία, ο τρόπος με τον οποίο θα την διορθώσετε έχει σημασία, αφού δεν αρκεί απλώς να μην σκύβετε για πολλές ώρες πάνω από την οθόνη σας. Μην σφίγγετε απλώς τους ώμους σας προς τα πίσω για να αποφύγετε το σκύψιμο.

Η στάση του σώματος και η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένες, οπότε θα πρέπει να ελέγχετε την αναπνοή σας καθώς διορθώνετε την στάση σας, παίρνοντας μερικές μεγάλες, βαθιές αναπνοές. Η καρέκλα αλλά και ένα υποπόδιο είναι σημαντικά αξεσουάρ που υποστηρίζουν την σωστή στάση του σώματος όσο κάθεστε.

Αλλάξτε πλευρά

Όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά την κυρίαρχη πλευρά μας, δημιουργούμε μυϊκά μοτίβα αδυναμίας και έντασης που αυξάνουν τον πόνο και την πιθανότητα τραυματισμού, ειδικά στην μέση μας. Σκεφτείτε τις ενέργειες που κάνετε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετατοπίζουν το βάρος σας στη μία πλευρά.

Όταν παρεκκλίνουμε από τη συμμετρία χρησιμοποιώντας τη μία πλευρά περισσότερο ή διατηρώντας το βάρος μας μετατοπισμένο, μπορούμε να υπερφορτώσουμε τους ραχιαίους μύες της μίας πλευράς του σώματός μας και να δημιουργήσουμε πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι από τη φύση τους αμφιδέξιοι, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποκατάσταση της ευθυγράμμισης και στη μείωση της ευαισθησίας σε σχετικούς πόνους και τραυματισμούς.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την προσέγγιση στην καθημερινή σας ζωή, αλλάζοντας πλευρά όταν μεταφέρετε πράγματα, όπως μια τσάντα υπολογιστή ή μια τσάντα, χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι σας κάθε τόσο για βασικές δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα των πορτών, και μην κάθεστε πάντα στην ίδια πλευρά του καναπέ.

Ανακουφιζόμαστε από τον πόνο με stretching

Γνωστά είναι τα οφέλη του stretching τόσο για το σώμα σας όσο και για την ψυχική μας υγεία. Εκτελώντας απαλές και ήπιες διατάσεις θα τεντώσετε τους μυς γύρω από την περιοχή της μέσης, που τείνουν να συγκρατούν όλη την ένταση με αποτέλεσμα να πονάμε.

Μερικές διατάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν: