Οι φυτικές ίνες πρόκειται για θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την διατήρηση της συνολικής μας υγείας. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης, στη διαχείριση της χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Κι ενώ οι ωφέλιμες δράσεις τους είναι πολλές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπερβαίνουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Τι συμβαίνει όταν τρώτε πάρα πολλές φυτικές ίνες

Το CDC συνιστά την κατανάλωση 22 έως 34 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Διαβάστε επίσης: Ουρολοιμώξεις: Το κράνμπερι πράγματι τις προλαμβάνει

Η ανοχή του καθενός στις φυτικές ίνες θα ποικίλλει, επομένως ακόμη και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μπορεί να είναι υπερβολική, αν δεν έχετε συνηθίσει να συμπεριλαμβάνετε στην διατροφή σας τακτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Εάν τρώτε πολύ περισσότερο από τα συνιστώμενα επίπεδα ή αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών πολύ ξαφνικά, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

#1 Μπορεί να εμφανιστούν αέρια και φούσκωμα

Εάν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών πολύ γρήγορα, μπορεί να αντιμετωπίσετε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως αέρια και φούσκωμα. Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, κάντε το αργά. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μερικά γραμμάρια φυτικών ινών την εβδομάδα.

Εξίσου πιθανό είναι να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Για να το αποφύγετε, αυξήστε αργά και σταθερά τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε και διατηρήστε την ενυδάτωσή σας σε επαρκή επίπεδα.

#2 Ενδεχομένως να μην καταναλώνετε αρκετές θερμίδες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προσθήκη όγκου στα γεύματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του κορεσμού. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια και οι φακές, τείνουν επίσης να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες.

Εάν βασίζεστε πολύ σε φυτικές ίνες, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε πολύ χορτάτοι με σχετικά λίγες θερμίδες. Εάν τρώτε πάρα πολλές φυτικές ίνες χωρίς να αφήνετε χώρο για άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως να μην καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά και πρωτεΐνες.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια έως μέτρια, μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα ανακουφίσετε, περιλαμβάνουν:

  • Πίνετε νερό τακτικά: Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και την ομαλή κινητικότητα του εντέρου και να αποτρέψει την αφυδάτωση από την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Περιορίστε την πρόσληψη φυτικών ινών: Μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, βασιστείτε σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να αποτρέψετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων και αφήστε το σώμα σας να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες που φάγατε.
  • Κάντε ήπια γυμναστική: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Αν θέλετε, σκεφτείτε να πάτε για έναν χαλαρό περίπατο ή να κάνετε μερικές απαλές διατάσεις.
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ροφήματα ή τις τσίχλες: Αυτά μπορούν να προσθέσουν αέρα στο γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία.