Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να σας στερήσουν το κίνητρο για άσκηση: Από το κρεβάτι που σας καλεί μέχρι το νέο επεισόδιο μιας σειράς που παρακολουθείτε. Μερικές φορές θέλετε να αφιερώσετε χρόνο για γυμναστική απλά και μόνο επειδή ξέρετε ότι θα νιώσετε καλύτερα όταν τελειώσετε.

Αλλά αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τη ρουτίνα που θέλετε, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να παλεύει κανείς με το κίνητρο της προπόνησης. Με απλά λόγια, η άσκηση μπορεί συχνά να είναι δύσκολη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχετε πάντα τη διάθεση να ιδρώσετε, να λαχανιάσετε και να κουραστείτε σωματικά.

Το κίνητρο για προπόνηση μπορεί επίσης να μειωθεί όταν δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας για τη γυμναστική αμέσως. Οι άνθρωποι ψάχνουν για μια γρήγορη λύση μερικές φορές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ρουτίνες χρειάζονται χρόνο κι αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό.

Διαβάστε επίσης: Weight Lifting: Τα οφέλη του για τις γυναίκες

Επιπλέον, μερικές φορές το άγχος και η τριβή της καθημερινής ζωής μπορεί να κάνουν την άσκηση να μοιάζει με ένα ακόμη πράγμα στην ήδη πολύ μεγάλη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε.

Αφού ξοδέψετε ψυχική ενέργεια για να ασχοληθείτε με τη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, το τελευταίο πράγμα που πολλοί από εμάς θέλουμε να κάνουμε είναι να ξοδέψουμε πολύτιμη σωματική ενέργεια. Και τώρα τα καλά νέα: Παρ’ όλα αυτά τα έγκυρα εμπόδια, είναι δυνατόν να μάθετε πώς να παραμένετε παρακινημένοι να ασκείστε.

1. Επικεντρωθείτε απλά στο να πάτε στην προπόνησή σας

Συχνά, το δυσκολότερο μέρος για να καταλάβετε πώς να επιμείνετε σε μια ρουτίνα γυμναστικής είναι απλά να φτάσετε σε μια εγκατάσταση ή ένα χώρο για να ασκηθείτε. Το να εμφανιστείτε είναι περισσότερο από το ήμισυ της μάχης. Αυτή η μίνι ώθηση θα σας δώσει τις περισσότερες φορές την ψυχική ώθηση για να ξεκινήσετε στη συνέχεια την προπόνησή σας.

2. Να είστε υπομονετικοί και να παίζετε το μακροπρόθεσμο παιχνίδι

Πολλοί από εμάς ξεκινούν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης με την πρόθεση να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους, και αυτό είναι υπέροχο, αφού μπορούν να αποτελέσουν σημαντική έμπνευση για την προπόνηση.

H καλύτερη προσέγγιση είναι να αναγνωρίσετε ότι οι σημαντικές αλλαγές δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μόνο με υπομονή και δέσμευση να ακολουθήσετε τη διαδικασία, θα δείτε αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

3. Ξεχάστε τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

Το να έχετε απίστευτα άκαμπτα πρότυπα δεν επιτρέπει καμία προσαρμογή όταν η ζωή μπαίνει στη μέση. Όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχατε σχεδιάσει, αντί να πιστεύετε ότι έχετε καταστρέψει την προπόνησή σας για την ημέρα, κάντε ό,τι περισσότερο μπορείτε. Ακόμα κι αν είναι 5-10 λεπτά.

4. Επιστρατεύστε εξωτερική υποστήριξη

Μοιραστείτε τους στόχους σας με έναν συνάδελφο, έναν γείτονα, ακόμα και με όλο το Twitter αν θέλετε! Το θέμα είναι ότι το να μοιραστείτε τις προθέσεις σας για άσκηση με άλλους μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να παραμείνετε υπόλογοι για την πραγματική τήρηση αυτών των στόχων.

Επιπλέον, λέγοντας στους ανθρώπους τους στόχους σας, μπορούν συχνά να σας βοηθήσουν να εργαστείτε προς την κατεύθυνση τους.

5. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν θα θέλετε πάντα να γυμνάζεστε

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτές τις ημέρες, αποφύγετε να κρίνετε τον εαυτό σας επειδή χάσατε προσωρινά το κίνητρο για άσκηση. Η αποδοχή θα σας βοηθήσει να αγκαλιάσετε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και να τα ξεπεράσετε, αντί να τα εσωτερικεύετε ή να τα θεωρείτε σημάδια αδυναμίας.

6. Θυμηθείτε το γιατί

Όταν πραγματικά δυσκολεύεστε να βρείτε κίνητρο για άσκηση, προσπαθήστε να θυμηθείτε γιατί θέλατε να ξεκινήσετε μια ρουτίνα προπόνησης εξαρχής. Ήταν για να τρέξετε 5 χιλιόμετρα με τους φίλους σας; Να κατακτήσετε μια άρση βαρών; Ή απλά για να αποκτήσετε την αντοχή που χρειάζεστε για να παίξετε με τα παιδιά σας;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να θυμάστε και να επικεντρώνεστε στο «γιατί» σας είναι το ιχυρότερο κίνητρο από όλα. Σκεφτείτε να το γράψετε και να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο που να φαίνεται εύκολα (όπως ο καθρέφτης του μπάνιου σας, για παράδειγμα), έτσι ώστε να έχετε μια οπτική υπενθύμιση του τι αντιπροσωπεύει τελικά η ρουτίνα άσκησής σας.